In Suriname worden verdelgingsmiddelen veel gebruikt in de landbouw. Glyfosaat en gramoxone zijn de meest gebruikte verdelgingsmiddelen.
Overal in de wereld wordt er gekeken hoe zo goed mogelijk met ons milieu kan worden omgegaan. Onlangs heeft België het gebruik van glyfosaat verboden. Wim Badjnath, voorzitter van Landbouw Coöperatie Kwatta, zegt desgevraagd dat glyfosaat inderdaad enorm veel schade aanricht aan de bodem. Hij kan zich herinneren dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, een tijdje geleden een project had gelanceerd waarbij landbouwers het middel basta als vervanging ge-bruikten voor glyfosaat om onkruid te bestrijden. Het middel werd verdeeld onder landbouwers om te kijken naar de effecten ervan .
Het middel is inderdaad minder schadelijk voor het mi-lieu, maar is volgens Badjnath in vergelijking met glyfosaat vreselijk duur. Badjnath legt uit dat glyfosaat door landbouwers wordt gebruik om hardnekkig on-kruid te bestrijden. Gezien de schade die het aanricht, heeft hij er moeite dat glyfosaat verboden wordt, maar dan moet er wel rekening gehouden worden dat de landbouwers bijvoorbeeld Basta tegen dezelfde prijs kunnen aanschaffen. Verdelgingsmiddelen worden niet alleen in de landbouw gebruikt, maar ook als middel voor zelfdoding. In Suriname komt het vaak voor dat mensen gramaxone of glyfosaat innemen.
Badjnath is van mening dat meer regels zoals het verkopen van verdelgingsmiddelen alleen aan landbouwers, niet veel zullen helpen. Hij legt uit dat als mensen het eenmaal in hun hoofd hebben om zelfmoord te plegen, gewoon over zullen gaan tot andere manieren om een einde aan hun leven te brengen. Desondanks zou Badjnath toch het aanscherpen van verkoopsvoorwaarden willen uitproberen. Wat het milieu betreft benadrukt hij dat het belangrijk is dat er wordt overgegaan op middelen die minimale of helemaal geen schade aanrichten aan ons milieu.