Intrekking agrément Nederlandse ambassadeur:

Volk moet president Bouterse om opheldering vragen

De Pertjajah Luhur (PL) spreekt haar verontwaardiging uit over het feit dat de regering de agreementverlening aan Anne van Leeuwen als buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden, zonder enige opgaaf van reden heeft ingetrokken.
Dit, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken op 22 juni met genoegen aan Nederland meedeelde, dat president Desi Bouterse goedkeuring heeft gehecht aan het verzoek om Van Leeuwen agreement te verlenen. Koning Willem Alexander beëdigde Van Leeuwen op basis hiervan op 27 juni in de desbetreffende functie. Een dag daarna trok de Surinaamse regering zonder enige verklaring de agreementverlening in. “Het volk moet om opheldering vragen, anders zijn we verloren”, zegt een uiterst gebelgde PL-voorzitter Paul Somohardjo over deze kwestie.
Hij wijst op de gevolgen van dit ondoordacht besluit en stelt onder meer dat vele Surinamers familie en vrienden in Nederland hebben, voor wie dit gedrag een schande is. Vanuit Nederland worden regelmatig pakketten naar Suriname gestuurd, die er in belangrijke mate toe bijdragen dat Surinamers het minder zwaar hebben in deze moeilijke economische tijden. Volgens Somohardjo zijn sommigen zelfs hiervan afhankelijk. “We hebben als langer dan 300 jaren banden met Nederland. We hebben zóveel familieleden daar. Deze private ontwikkelingshulp, zoals ik het sturen van pakketten noem, loopt dan ook in de miljoenen per jaar”, zegt de PL-voorzitter.
Somohardjo maakt er ook gewag van dat bijna dagelijks veel geld via cambio’s wordt overgemaakt. Bovendien worden investeerders afgeschrikt. “Stel je voor dat je al internationale investeerder een vergunning krijgt en die wordt plotseling, zonder enige reden, ingetrokken. De schade die is veroorzaakt door het ondoordacht besluit van de regering is groot. We protesteren dan ook tegen deze gang van zaken.” De partijvoorman verwacht van de president dat die dergelijk gedrag voortaan achterwege laat en behoorlijk bestuur voert.
“Men zegt van een stier dat je die bij de hoorns moet houden, van een paard dat je die aan de teugels moet houden, en van een man dat die zich aan zijn woord moet houden. De president is zo wispelturig, zo onvoorspelbaar. Waarvoor heeft hij zoveel adviseurs? Hoe kun je op deze manier goed beleid maken?”, vraagt Somohardjo zich af. Hij stelt dat de president ondoordachte besluiten neemt, zonder enige afweging. Dat was ook het geval, toen hij de Amerikaanse ambassadeur de boodschap ‘Take yourbundleand go’ gaf, om daarna op zijn schreden terug te keren. Hetzelfde ondoordachte gedrag vertoonde de president bij het opzeggen van het vertrouwen in de procureur-generaal, om daags daarna de desbetreffende brief weer in te trekken. “Ik doe een dringend beroep op de president om geen ondoordachte besluiten meer te nemen,” aldus de PL-voorzitter.

More
articles