Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft vrijdag zijn portefeuille ter beschikking gesteld van president Desiré Bouterse. Hij is moe om het spelletje mee te spelen.
HUPSAKEE … lees alstublieft door voordat u verkeerde informatie overbrengt, althans voordat u de informatie in een verkeerde tijd plaatst. Hoefdraad heeft zijn portefeuille niet beschikbaar gesteld, althans nog niet. Misschien pas over een paar uren, tijdens of kort na het weekeind. Dat is wat wij bij Keerpunt denken, dus dit bericht is een beetje in de toekomst geschreven en u leest het dus veel te vroeg. Nu u dit weet, mag u rustig voortlezen.
Heeft Keerpunt de afgelopen jaren niet regelmatig erop gewezen dat het financiële huishouden van Suriname een zooitje is? Heeft de redactie van deze krant de afgelopen jaren niet regelmatig gezaghebbende deskundigen aan het woord gelaten, waarbij glashelder is uitgelegd, dat we op de verkeerde weg zijn? Hebben politici via De West en andere perskanalen niet aan de lopende band geroepen om orde bij de monetaire autoriteiten? By the way, is het niet dezelfde Hoefdraad die als monetaire superman vanuit de IMF naar Suriname was gevlogen om het volk te redden en Dubai te maken van het land?
Hoe kan het dan, dat terwijl alle anderen al inzagen dat het totaal fout ging, de hele regering samen met de financiële instituten aangevuld met de parlementaire coalitie en quasi deskundigen, overtuigd waren van de goede gang van zaken. Gelukkig maar dat die verkeerde en valse inzichten niet voor altijd stand hebben gehouden. Liever te laat dan nooit.
Het is niet zo vaak voorgekomen dat Keerpunt het eens was met André Misiekaba Jr, fractievoorzitter van de NDP in De Nationale Assemblee, maar deze keer zei hij iets wat wij al stiekem zelf in gedachten hadden. Misiekaba zei: “Baas Hoefdraad, yu kan teki yu pototo, da yu tjala!” Een nuanceverschil tussen Misiekaba en Keerpunt is dat wij allang vonden dat Hoefdraad er een potje van had gemaakt, vooral tegen de achtergrond van de maandelijkse vette buidel (SRD 80.000) als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Of hij die nu ook krijgt naast zijn ministerssalaris, weet Joost alleen.
Misiekaba kwam pas vrijdag tot de conclusie dat Hoefdraad en zijn daden samen te dik zijn om nog door de beugel te kunnen. De fractieleider was niet zomaar ontwaakt uit zijn politieke slaap om eventjes aan te geven dat Hoefdraad zijn biezen mag pakken.
Hij kwam uit zijn hoek nadat de Financiënminister, voorheen governor van de CBvS, publiekelijk de vinger heeft gewezen naar zijn voorganger Adoyo ‘Andy’ Rusland, nu minister op Transport-Communicatie-Toerisme, als de schuldige van de economische malaise in het land. Hoefdraad zei onder meer dat Rusland hem had misleid. Zo zou hij de bankchef hebben geïnformeerd dat de staatsschuld van Suriname eind 2013 zo’n SRD 300 miljoen bedroeg. Achteraf blijkt dat de schuld toen al SRD 8,3 miljard bedroeg, maar toen zou Hoefdraad al calculaties hebben gemaakt en acties hebben uitgevoerd op basis van de valse cijfers. Gek is het dat, hoewel we dit nu weten de foutieve beslissingen op basis van die foutieve cijfers zover zijn doorgewerkt, dan we niet morgen weer eruit zullen zijn.
Misiekaba zegt dat het land in problemen verkeert en meer heeft aan een Financiënminister die het land naar rustiger economische vaarwateren kan helpen leiden, dan eentje die een heksenjacht opent, zoekende naar schuldigen. Ondertussen heeft de NDP-fractie zich gedistantieerd van de uitspraken van Hoefdraad. Eigenlijk is daarmee zoveel gezegd als dat ze hem liever vandaag dan morgen met ontslag zien gaan. Wie schopt hem om Bouterses kleine maat Andy voor aap te willen zetten?
Overigens, als een Financiënminister de steun verliest van de hele coalitie van een parlement, dan zou het ook wel kunnen dat hij binnen 24 uur werkelijk zijn pototo pakt. Als het hem niet door de president wordt opgedragen, dan zou een man met nog een klein beetje waardigheid de eer aan zichzelf houden en toch uit zichzelf zijn biezen bij elkaar pakken en de deur achter zicht dichttrekken.