LVV werkt samen met actoren aan voedselzekerheid

foto: Ivan Summerville

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij organiseert  vandaag en morgen  een tweedaagse stakeholders workshop met als doel te komen tot een raamwerk voor Suriname op het gebied van voedselzekerheid. Speciaal hiervoor is dr. Lystra Fletcher-Paul, vertegenwoordiger van de Food And  Agriculture Organization of the United Nations (FAO),  naar Suriname afgereisd. Het doel van deze workshop is om een bijdrage te leveren aan het bereiken van concrete resultaten die de kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen verbeteren als het om de bestrijding van armoede gaat. Hiernaast beoogt men met deze workshop voedselvoorziening te garanderen, waarbij aspecten als gender en diversiteit van voedingsgewoonten in acht worden genomen.

Volgens de minister van LVV, Soeresh Algoe, moet men met deze workshop de basis leggen voor een plan om de voedselzekerheid te garanderen. Daarom gaat men ook na waar we nu staan voor wat voedselzekerheid betreft, wat er ontbreekt en hoe verder. Zo wordt er samen met de actoren  en partners zoals het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Handel en Industrie een plan uitgewerkt om samen met de internationale instituten gezonde voeding te garanderen.

“Wanneer we praten over voedselzekerheid, moet er ook naar de klimaatsverandering gekeken worden. Voor wat dat betreft, zie ik wel problemen voor de toekomst. “

De bewindsman geeft aan, dat er in de kustvlakte flink aan landbouw wordt gedaan, maar dat het ook duidelijk te zien is dat gelet op de neerslag alles verandert. Als men 12 jaar terug kijkt en een vergelijking met de huidige situatie maakt, is er veel meer neerslag. “ Wanneer het regende hoorde je misschien dat men 1 keer per jaar last had van wateroverlast, maar nu is er vaak sprake daarvan. Het is niet omdat de afvoerkanalen slecht zijn, maar omdat het afvoeren door middel van zwaartekracht via de rivier trager gaat.” Minister Algoe zegt dat dit alles negatieve effecten voor de landbouw met zich meebrengt. Niet alleen omdat de gronden onder water raken, maar vanwege het zoutgehalte dat met de regen gepaard gaat.

Volgens Ashmie Jairam, OD Planning tevens hoofd beleidsmedewerker, kijkt men bij zulke gevallen naar de maatregelen en activiteiten met de nodige pijlers. Zo moet men bij een van de pijlers zien te komen tot gecoördineerde strategieën voor voedselzekerheid door middel van het opstellen en het managen van nationaal en regionaal overheidsbeleid waarmee invulling wordt gegeven aan de uitdagingen die voedselzekerheid met zich meebrengen. Men denkt onder andere aan het aanmoedigen van landen om een juridisch beleidskader vast te stellen of te versterken waarmee het recht op voedsel gerealiseerd wordt.

door Ivan Summerville

More
articles