Taboe rondom borstkanker nog niet verdwenen

De maand oktober is de internationale borstkankermaand. Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort onder vrouwen, en het neemt wereldwijd nog steeds toe. Ook in Suriname komt borstkanker veel voor, er is een stijgende lijn te zien in het aantal sterftegevallen ten gevolge van borstkanker. Volgens Jennifer Bromet, voorzitter van Pink Ribbon Suriname, is de bewustwording ten aanzien borstkanker zeker toegenomen, maar is er nog steeds wel sprake van een taboe die op het onderwerp rust. “Veel mensen houden zich stil. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar over het algemeen praat men niet gemakkelijk over dit onderwerp.”

Uit cijfers van 2012 van het International Agency for Research on Cancer (IARC) van De World Health Organization (WHO) blijkt, dat borstkanker de tweede meest voorkomende kankersoort ter wereld is, met bijna 1,7 miljoen nieuwe gevallen in dat jaar. In 2008 was het aantal nieuwe aantal gevallen met borstkanker nog bijna 1,4 miljoen. Longkanker stond in beide jaren op nummer één. Onder vrouwen is borstkanker veruit de meest voorkomende kankersoort.

Uit gegevens van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) blijkt dat tot en met 2009 kanker op nummer drie van alle doodsoorzaken in Suriname stond. Sinds 2010 is dat onder de vrouwen gestegen naar plek twee. Op nummer één staat al jaren lang hart- en vaatziektes. In 2011 stierven er in Suriname 33 vrouwen ten gevolge van borstkanker. Dat is 8,4% van alle sterftegevallen ten gevolgde van kanker van dat jaar.

Bromet legt uit dat de bewustwordingscampagne over borstkanker van Pink Ribbon die in 2012 begon, zijn vruchten heeft afgeworpen. Volgens haar is het bewustzijn veel beter geworden. Dit merken ze onder andere aan het aantal bezoeken aan de radioloog, dat de afgelopen paar jaren enorm is gestegen. Pink Ribbon stimuleert vrouwen om zich jaarlijks of tweejaarlijks te laten controleren op borstkanker. “Als het in de familie zit, is het raadzaam om nog vaker te gaan, wel zo’n twee keer per jaar,” aldus Bromet. Pink Ribbon heeft regelmatig activiteiten rondom borstkanker, zoals wandellopen en praatgroepen. Daarmee willen ze onder andere de taboe over het onderwerp wegnemen. Ook het Diakonessenhuis besteedde aandacht aan borstkanker deze maand. De Awareness Day van dit hospitaal van 3 oktober jongstleden ging over borstkanker. Cherie Frankel, Public Relations Communication & Marketing van het Diakonessenhuis, legt uit dat het hospitaal werkt naar een perfectionering van de multidisciplinaire aanpak die gehanteerd wordt bij het behandelen van borstkanker.

door Leanne de Munnik

More
articles