‘Bij de stembiljetten zal rekening gehouden worden met laaggeletterden’

De wijziging van de Kiesregeling is afgelopen dinsdag in De Nationale Assemblee aangenomen. Bronto Somohardjo, minister van Binnenlandse Zaken, zei dat er bij het maken van de stembiljetten, rekening gehouden zal worden met laaggeletterden. ‘’Bij zeker 45 procent van de samenleving is er sprake van laaggeletterdheid‘’, stelde de minister. Om dit probleem te ondervangen, is het volgens de minister belangrijk dat niet alleen de namen van de kandidaten op het stembiljet vermeld staan, maar dat bij de naam, ook de foto van de kandidaat wordt geplaatst.

‘’Als je wilt dat eenieder mee doet met de verkiezingen, moet je er rekening mee houden, dat de kandidaten een foto krijgen‘’, aldus Somohardjo.

In verband met de wijziging van de Kiesregeling, zal volgens de minister, het kiesbiljet bij de komende verkiezingen aangepast worden. ‘’Het zal wel hetzelfde eruitzien als het kiesbiljet bij de verkiezingen van 2020, maar dan groter, ongeveer zo’n 70 bij 100 centimeter.’’ Somohardjo zei dat de stemhokjes ook iets groter gemaakt zullen worden, omdat die van grotere tafels voorzien worden. Aan de kleuren van het stembiljet wordt niets veranderd.

More
articles