‘Werkgevers voor moedermelk’, was het onderwerp van de gehouden workshopsessie ter afsluiting van de internationale Borstvoedingsweek die vanaf 1 augustus tot en met vandaag duurt. Het ’s Lands Hospitaal heeft in dit kader een informatie en workshopsessie georganiseerd in Hotel Torarica met het bedrijfsleven in Suriname. Veel moeders zien het belang van borstvoeding wel in, maar ze willen ook buitenshuis blijven werken. Dit is nu juist het probleem, want het is niet altijd mogelijk voor de moeder om te kolven op haar werk, daarvoor moet er wel een geschikte ruimte zijn. Maar als de werkgever en werknemer de handen ineen slaan, kan de baby moedermelk blijven krijgen. Centhia Rozenblad die aan de wieg heeft gestaan van het Bureau Moeder- en Kindzorg, opende de workshop met de woorden: ‘Borstvoeding is de beste start’.
Bedrijven moeten voorzieningen treffen om moeders die borstvoeding willen blijven geven, te accommoderen, dit noemt men Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). De adjunct-verpleegkundig directeur van het ’s Lands Hospitaal, Suze Holband, zegt dat een moeder maximaal 20 minuten nodig heeft om te kolven. Ze zegt verder dat er een aparte ruimte moet zijn, waar de moeder de privacy heeft om te kloven. Er moet ook een koelkast zijn om de melk op te kunnen slaan voor minstens vier uur, liefst een ijskast die niet constant open wordt gemaakt, anders is de gekolfte melk niet meer te gebruiken.
Tijdens de bijeenkomst hebben de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven informatie meegekregen over hoe zij dit het beste kunnen aanpakken. Tijdens de workshop kunnen zij mogelijke obstakels ook naar voren brengen, zodat er naar oplossingen gekeken kan worden. Het ziekenhuis heeft zelf ook al enkele voorzieningen getroffen met betrekking tot moeder en kind, deze kunnen als voorbeeld dienen voor het bedrijfsleven dat die stap nog moet zetten.
door Melissa Achthoven