EPA bevestigt veiligheid verhoogde olieproductie voor Guyanese kust

Bharrat Jagdeo, vicepresident van Guyana, heeft zijn zorgen geuit over de stijgende olieproductie voor de kust van Guyana, waarbij hij benadrukte dat de Environmental Protection Agency (EPA) de veiligheid van deze optimalisatie-inspanningen heeft bevestigd. Jagdeo bracht zijn bezorgdheid naar voren over de veiligheid van het produceren boven de aanvankelijk beoogde capaciteit van de drijvende productie-, opslag- en ontladingseenheden (FPSO's). Hij benadrukte: "De vraag is geweest of je meer produceert dan de aangekondigde capaciteit van deze FPSO's, het gaat erom of je dat veilig doet."

Continue ReadingEPA bevestigt veiligheid verhoogde olieproductie voor Guyanese kust

Santokhi: ‘FID zal nog voor het einde van dit jaar plaatsvinden’

De hoogste leiding van oliemaatschappij TotalEnergies heeft nogmaals haar intentie bevestigd om de olievelden in Blok 58, voor de kust van Suriname, te ontwikkelen. Tijdens een ontmoeting met president Chandrikapersad Santokhi heeft de Franse oliegigant verzekerd, dat de Final Investment Decision (FID) eind dit jaar aan hem zal worden voorgelegd, met als doel om in 2028 de eerste vaten olie uit het Surinaamse zeegebied te produceren. "De FID zal nog voor het einde van dit jaar plaatsvinden", aldus Santokhi.

Continue ReadingSantokhi: ‘FID zal nog voor het einde van dit jaar plaatsvinden’

Faucher: ‘Dit akkoord opent de deur naar een toekomst die steeds helderder wordt’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Robert Faucher, ambassadeur voor de Verenigde Staten van Amerika in Suriname, heeft gisteren een historisch moment aangekondigd met de ondertekening van een vijfjarig samenwerkingskader tussen het United States Southern Command en het Surinaamse leger. Het akkoord, dat tot stand kwam na vele weken van intensieve samenwerking, wordt gezien als een belangrijke mijlpaal in de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen.

Continue ReadingFaucher: ‘Dit akkoord opent de deur naar een toekomst die steeds helderder wordt’

Verenigde Staten en Suriname versterken samenwerking op gebied van veiligheid

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Op donderdag 9 mei 2024 heeft generaal-majoor Julie Nethercot een bezoek gebracht aan Suriname met als doel, de samenwerking op het gebied van veiligheid tussen de Verenigde Staten en Suriname te versterken. Tijdens haar bezoek vond de ondertekening plaats van het Engagement and Cooperation Framework tussen het U.S. Southern Command en het Surinaamse leger, dat vijf jaar zal duren.

Continue ReadingVerenigde Staten en Suriname versterken samenwerking op gebied van veiligheid

Caribische economieën streven naar verbeterde handel en samenwerkingen

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Van 6 tot en met 9 mei heeft Suriname met trots de 29e Ordinary Meeting of the Ministerial Council of the Association of Caribbean States (ACS) gehost, een evenement van cruciaal belang, met name voor de samenwerking binnen het Caribisch gebied. Onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi, BIBIS-minister Albert Ramdin en diverse sprekers, werden belangrijke thema's aangesneden zoals hechtere samenwerking, investeerdersvertrouwen en betere toegang tot de open en gedeelde markt, die zich maar gedeeltelijk ontsluit.

Continue ReadingCaribische economieën streven naar verbeterde handel en samenwerkingen

Medewerker Grassalco gehoord als getuige in strafzaak Pikin Saron

Op 3 mei 2024 werd de strafzaak tegen de verdachten J.A., J.H., G.Z., R.M., A.M. en M.B., met betrekking tot misdrijven gepleegd in Pikin Saron, voortgezet door de kantonrechter. De zitting stond in het teken van getuigen- en verdachtenverhoor. Een belangrijke getuige, D.Y., een medewerker van Grassalco, werd gehoord, gevolgd door het verhoor van de verdachten zelf. Naar aanleiding van de bevindingen tijdens het verdachtenverhoor is besloten om enkele verbalisanten als getuigen te horen.

Continue ReadingMedewerker Grassalco gehoord als getuige in strafzaak Pikin Saron

President: ‘Overeenkomsten tekenen voor schuldherschikking niet de procedure in China’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

In de persconferentie van afgelopen woensdagavond, ging president Santokhi in op ons buitenlandbeleid. “Tijdens het staatsbezoek aan China zijn verschillende zaken besproken”, zei Santokhi en verwees bijvoorbeeld naar zijn ontmoeting vorig jaar met Narendra Modi, de premier van India. Volgens president Santokhi is toen met Modi afgesproken op het niveau van staatshoofden, dat de schuldherschikking in orde moet komen tussen India en Suriname en wees Santokhi erop, dat op grond daarvan de ondertekening met Modi heeft plaatsgevonden.

Continue ReadingPresident: ‘Overeenkomsten tekenen voor schuldherschikking niet de procedure in China’

Vandaag wederom Classico tussen Transvaal en Robinhood

  • Post author:
  • Post category:Sport

De winnaar van de eerste ronde van de Suriname Major League (SML) zal het vandaag opnemen tegen titelverdediger Robinhood. De wedstrijd wordt vanavond gespeeld in het Franklin Essed stadion. De aartsrivalen kwamen bij het eerste treffen niet verder dan 1-1. Sindsdien liep Transi verder uit, en sloot de club de eerste ronde af als koploper. Robinhood kende als titelverdediger een mindere start, maar knokte zich tenslotte naar de nummer 2 positie. Gezien het puntenverschil zullen beide ploegen trachten de volle winst in de wacht te slepen.

Continue ReadingVandaag wederom Classico tussen Transvaal en Robinhood

BIBIS ziet grote kansen voor Surinaamse bedrijven na ACS-conferentie

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) verwacht dat Surinaamse bedrijven na de conferentie van de Associatie van Caribische Staten (ACS) meer kansen zullen krijgen in de internationale zakenwereld door de contacten die zij hebben gelegd en de samenwerkingen die zijn aangegaan. In een interview met de Communicatie Dienst Suriname benadrukte directeur Henna Soerdjoesing van het directoraat International Business, het belang van deze conferentie voor Suriname.

Continue ReadingBIBIS ziet grote kansen voor Surinaamse bedrijven na ACS-conferentie

ACS-topman Sabonge benadrukt noodzaak regionale samenwerking voor klimaatadaptatie

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

De secretaris-generaal van de Associatie van Caribische Staten (ACS), Rodolfo Sabonge, heeft tijdens een voorbereidende bijeenkomst van de 29e Ministeriële Raad de groeiende gevolgen van klimaatverandering voor de regio benadrukt. Hij riep op tot collectieve actie om de ACS-landen beter voor te bereiden op deze uitdagingen. “Nu zijn we getuige van de groeiende gevolgen van klimaatverandering die onze regio op tragische en significante manieren treffen. Het is ook onze taak om initiatieven te conceptualiseren en uit te voeren”, aldus de ACS-topman op woensdag 8 mei.

Continue ReadingACS-topman Sabonge benadrukt noodzaak regionale samenwerking voor klimaatadaptatie
Read more about the article Efficiënte aanpak revolutionaliseert grondconversieproces in Suriname
DCIM107GOPRO

Efficiënte aanpak revolutionaliseert grondconversieproces in Suriname

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Een goed grondbeleid staat hoog in het vaandel van de regering. Het omzetten van grondhuur en erfpacht naar eigendom is per staatsbesluit vastgesteld, en de Grondconversie Unit is ingesteld om dit proces soepel te laten verlopen. Op woensdag 8 mei werden, zoals gebruikelijk, de grondconversieaanvragen behandeld en goedgekeurd tijdens de regeringsvergadering. Deze week zijn in totaal 306 aanvragen goedgekeurd, waarmee het proces van grondconversie gestaag vordert.

Continue ReadingEfficiënte aanpak revolutionaliseert grondconversieproces in Suriname

METS wil bijdragen aan ontwikkeling toerismesector

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

Na een succesvolle herstart staat METS Travel & Tours te popelen om Suriname waardig uit te dragen aan de internationale gemeenschap. Als touroperator die sinds 1962 een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van de toerismesector, participeert METS in de ACS Business Exhibition. Dit evenement, dat plaatsvindt tijdens de conferentie van de Associatie van Caribische Staten, biedt een belangrijk platform waar bedrijven hun diensten en producten kunnen tonen aan de internationale gemeenschap en nieuwe contacten kunnen leggen om bruggen te slaan.

Continue ReadingMETS wil bijdragen aan ontwikkeling toerismesector

Voortzetting IMF-steun aan Suriname gegarandeerd

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

President Chandrikapersad Santokhi en een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), onder leiding van Anastasia Guscina, hielden een belangrijke bijeenkomst. Tijdens deze ontmoeting werd de voortzetting van IMF-steun aan Suriname besproken, met speciale aandacht voor maatregelen ter bevordering van economische stabiliteit en de aanpak van corruptie.

Continue ReadingVoortzetting IMF-steun aan Suriname gegarandeerd

Over de ‘koloniale’ onzin van de PALU

Het is de schrijver van het artikel: ‘De koloniale onzin van de PALU’, kennelijk totaal ontgaan dat de door de voormalige en nieuwe koloniale heersers ontwikkelde ‘rules based order’ op dit moment onderhevig is aan enorme kritiek. Kritiek die vooral geleverd wordt door landen die zich in een vergelijkbare financiële en economische situatie als Suriname bevinden. Dat blijken vooral landen van het zuidelijk halfrond te zijn.

Continue ReadingOver de ‘koloniale’ onzin van de PALU

First Lady lanceert gedichtenbundel ‘Mama’

  • Post author:
  • Post category:Lokaal

First Lady Mellisa Santokhi-Seenacherry heeft met trots de nieuwe gedichtenbundel ‘Mama’ gelanceerd, op maandag 6 mei in Congreshal. De bundel belicht de onvoorwaardelijke liefde en toewijding van moeders, in het bijzonder de Surinaamse moeders. In de gedichten wordt de waarde die onze samenleving hecht aan de rol van moeders en de impact die zij hebben op ons leven, verwoord.

Continue ReadingFirst Lady lanceert gedichtenbundel ‘Mama’