SEOB SLAAT SPIJKER OP DE KOP

De SEOB benadrukt in zijn meest recente bulletin de noodzaak van hervormingen binnen de publieke sector. Wij van Keerpunt zijn het eens met de volgende aanbevelingen in dit bulletin op het gebied van Goed Bestuur. Wij benadrukken verder ook dat de noodzaak voor gezonde overheidsfinanciën en het verder afbouwen van subsidies op nutstarieven, zeker prioriteit geniet.

Hoewel de overheidsinkomsten in nominale zin zijn gestegen, loopt de overheid nog steeds aanzienlijke inkomsten mis uit de BTW, overige belastingen en invoerrechten. Het versterken van instituten zoals de Belastingdienst en de douane, zijn van grote noodzaak om dit vraagstuk structureel aan te pakken. De SEOB ziet het instellen van de commissie ter evaluatie van de BTW als positief. Daarnaast dient naar de mening van Keerpunt, de kring van belastingbetalers uitgebreid te worden, naar eenieder die daar volgens de wet toe verplicht is. Bekend is dat veel in stamverband levenden en illegale vreemdelingen, de goudvelden bemensen en behoorlijke opbrengsten opstrijken. Voor de gezondheidszorg, net als voor infrastructuur en telecommunicatie, vormen zij een last voor systemen die door een minderheid in Paramaribo bekostigd worden om in stand gehouden te worden. Hoewel de afbouw van subsidies op nutstarieven cruciaal is, dient de overheid simultaan de subsidies aan personen tijdig te laten plaatsvinden, om hogere kosten van levensonderhoud op te vangen bij deze personen. De SEOB vraagt ook extra aandacht voor subsidies aan kwetsbare groepen. De SEOB beveelt aan om sociale uitkeringen via het bankensysteem te laten lopen in het kader van efficiëntie en tijdigheid. De overheid dient ook na te gaan, wat de effecten zijn van de verhoging van de nutstarieven voor lokale productiebedrijven. Keerpunt meent dat deze analyses, zichtbaar en met rekenvoorbeelden, in categorie gepubliceerd dienen te worden in het kader van openbaarheid van bestuur en transparantie van beleid. De SEOB verwacht dat de inflatie langzaam verder afneemt in 2024. Verdere tariefsaanpassing van nutsvoorzieningen zal echter een druk leggen op lokale prijzen. De SEOB schat dat de 12-maands gemiddelde inflatie in 2024 uitkomt tussen 14% en 21% in 2024, op basis van trendanalyse. Het IMF schat een 12- maands gemiddelde inflatie van 21,1% in 2024. Fiscale discipline blijft hier een voorwaarde. De SEOB verwacht dat de groei van de economie verder op gang komt in 2024. Ook verwachten wij dat de groei gestuwd zal worden door de opstart van de offshore oliesector, in geval van een positief investeringsbesluit van TotalEnergies en Apache.

Terwijl de inflatie terugloopt, hebben investeerders te maken met stijgende rentes als gevolg van de monetaire maatregelen. De SEOB vraagt daarom aandacht voor het faciliteren van kredietverlening aan het MKB, met name voor bedrijven in de importvervangende of exportsector. De SEOB juicht projecten zoals SURGE, het garantiefonds en het productiekredietfonds toe.

De SEOB is voorstander van een IMF-2 programma ter versterking van instituten, om de resultaten van dit IMF-programma niet teniet te doen en het simpele feit dat de overheid nog niet in staat zal zijn na het huidige IMF-programma, haar financiën zelfstandig duurzaam te beheren. Keerpunt vraagt er aandacht voor dat het huidige IMF-programma enkele maanden voor de verkiezingen van 2025 afloopt en dat het risico bestaat, dat het ontbreken van een vooraf aangekondigd vervolgtraject, de resultaten en effecten tot een politieke speelbal kunnen maken en daarmee deels teniet kan doen.

De SEOB pleit voor een serieuze aanpak van AML/CFT-acties die voortvloeien uit de CFATF-aanbevelingen. Verder beveelt de SEOB aan om functionarissen uit de private en bancaire sector op te nemen in de Nationale Anti-Money Laundering Commissie en/of de AML-PIU. Dit vanwege de effecten van non-compliance op de bancaire en private sector. De SEOB benadrukt dat tegengaan van fraude, corruptie en money laundering (AML/CFT) noodzakelijk is om het juiste investeringsklimaat te creëren, gedegen investeerders aan te trekken en een one-level-playing field voor alle ondernemingen in Suriname te waarborgen.

More
articles