HET MES ERIN ZETTEN

Suriname heeft al jaren te maken met een ernstig veiligheidsvraagstuk. Men moet niet steeds doen alsof dit vraagstuk een verschijnsel is van de laatste vier jaar. Het zou zwaar hypocriet zijn te doen alsof onder deze regering, de veiligheid in dit land zwaar is verslechterd. Reeds tijdens de vorige regeringen Bouterse was het duidelijk dat de criminaliteit, waaronder de grensoverschrijdende, zeer ernstige vormen aannam. Door de verzwakking van het politieapparaat, mede veroorzaakt door de infiltratie van leden die nauwe relaties onderhielden en misschien nog onderhouden met drugscriminelen, nam de misdaad steeds ernstiger vormen aan.

De corruptie binnen het KPS en de verarming van zijn leden, maakte dat de algehele veiligheid verder afnam. Het korps werd ook stelselmatig niet voorzien van nieuwe lichtingen en zo die wel plaatsvonden, kwamen er lieden bij die onder een normale en eerlijke selectie, nooit toegang zouden hebben kunnen krijgen. Het was op een gegeven moment zelfs zo erg, dat oud-bekenden van de politie, die zeer strafwaardige delicten hadden gepleegd, door corrupte politici werden gepromoot om door de keuring te geraken en uiteindelijk ook politieagent werden. Aan de drugshandel verbonden officieren werden doelbewust door politici uit het vorige kabinet naar voren geschoven, en maakten op een gegeven moment zelfs deel uit van de hoogste politieleiding. Een van hen is laatstelijk tot een langdurige gevangenisstraf veroordeeld voor zijn bewezen betrokkenheid bij een criminele organisatie, die zich bezighield met drugshandel. Diefstal van cocaïne door politieagenten is ook in de publiciteit gekomen en heeft gemaakt, dat het vertrouwen in de politie binnen de gemeenschap, grotendeels is weggeëbd. Het mes zal in het KPS gezet moeten worden, en de overheid zal er niet bevreesd voor moeten zijn, de corruptelingen en misdadigers binnen dit apparaat te verwijderen en zo nodig zelfs te vervolgen. Veel hooggeplaatsten binnen dit korps zijn inmiddels gepensioneerd, weer anderen zijn ontslagen of zelf vertrokken. De verjonging heeft niet snel genoeg plaatsgevonden, waardoor er op veel afdelingen tekorten zijn van gekwalificeerde en ervaren krachten. Daar zal snel verbetering in moeten worden gebracht. Maar waar zeker op gelet moet worden, is dat het gespuis niet door de keuringen heen komt, want anders zal er aan de bevuilingen van de afgelopen decennia, geen einde komen.

Ook zal erop gelet moeten worden dat in de hoogste regionen van het KPS, er wel goed opgeleide en capabele ambtenaren komen en geen politieke gabbers met sterren, die op de betaalrol van zware drugscriminelen zitten, want die hebben we al in voldoende mate gehad. Willen we de nieuwe korpschef de juiste tools in handen geven, dan moet hij ook de beschikking krijgen over goede en integere ondergeschikten, anders zal de man net als sommige voorgangers, na enige tijd gedesillusioneerd het bijltje erbij neerleggen. De nieuwe korpschef dient ook te weten, dat bij verkeersacties en wegblokkades, er vreselijk nyan gemaakt wordt door zwaar corrupte figuren uit zijn organisatie. Er wordt openlijk om geld gevraagd en zo wordt de automobilist die niet alle papieren in orde heeft, een boete bespaard en de agent heeft een behoorlijke suppletie op het salaris, zonder loonbelasting erbij.

More
articles