Vissers op zee hebben te kampen met zwaar weer

Udo Karg, voorzitter Surinaamse Seafood Associatie (SSA), zegt dat het normaliter de tijd van het jaar is, waarbij vissers te kampen hebben met ontstuimig water en hevige windstoten op zee.

De Suriname Nieuwscentrale meldt dat de werkomstandigheden voor vissers voor de kust nog steeds moeilijk zijn vanwege het zware weer. Zware windstoten veroorzaken hoge golven, die zorgen dat de netten die de vissers uitzetten, gaan frommelen. Vissers zijn dan genoodzaakt, vaker terug te keren om de netten te ontrafelen.

Vissers hebben te maken met zeer moeilijke werkomstandigheden door het slechte weer, wat ook resulteert in verlies van netten en verdere financiële verliezen. Hoewel er recentelijk drie vissersboten zijn gezonken, zijn er gelukkig geen opvarenden verdronken. Ondanks de risico’s, gaan de vissers nog steeds naar zee en maken ze goede vangsten, maar de onvoorspelbare weersomstandigheden, maken het lastig om te plannen. Recentelijke regenval heeft geholpen de golven minder hoog te maken en de werkomstandigheden te verbeteren. Men hoopt dat het in de toekomst vaker zal regenen, omdat dit de vis aantrekt door het meenemen van voedzaam sediment uit de rivieren van het Amazonegebied.

Klimaatverandering heeft de traditionele seizoenen ook verstoord, waardoor het voor de vissers nog moeilijker wordt te voorspellen, wanneer het turbulente weer in hun voordeel zal veranderen.

Volgens Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, komt het de laatste tijd vaker voor dat vissers hun netten verliezen. Dat heeft zware financiële verliezen tot gevolg. Enkele weken geleden zijn door de onstuimige zee drie vissersboten gezonken. De boten met alle equipment inclusief de visvangst, zijn toen verloren gegaan. Gelukkig waren er geen mensenlevens te betreuren.

De vissers die in problemen waren geraakt, werden door andere vissers gered. Ondanks de grimmige weersomstandigheden varen vissers normaal uit om te gaan vissen. De visvangsten zijn onder de huidige weersomstandigheden juist goed. Het blijft echter een riskante onderneming, omdat de kans op ongelukken of het verlies van netten, groot blijft.

More
articles