Bousaid is voorstander van versoepeling monetair beleid

‘Normbesef in Suriname slecht ontwikkeld’

Jim Bousaid, ex RvC-lid van de Centrale bank van Suriname stelde in het radioprogramma ABC-aktueel, dat het monetair beleid bij de CBvS, versoepeld moet worden. Er zijn verschillende economische fases gedefiniëerd, waaronder ook in het IMF-programma. Bij de aantreding van de huidige regering, was er sprake van een urgentiefase, en de doelstelling daarvan was om overheidssalarissen te kunnen betalen en de staatshuishouding, door te laten gaan.  Vervolgens ging de regering over tot de stabilisatiefase, waarbij het begrotingsbeleid moest worden aangepast en ervoor gezorgd dat er geen grote tekorten ontstaan en geen monetaire financiering nodig is.

Volgens Bousaid, moet in de fase van stabiliteit het monetaire beleid heel erg strak zijn.  Het monetair beleid is belangrijk om de economie te stabiliseren en groei te stimuleren. Dit monetair beleid moet altijd samen vallen met de macro- economische omgeving. Bousaid zei dat in zekere mate er stabiliteit bereikt is en de regering zit volgens de beleidsmakers en het IMF in de groeien herstelfase. Bousaid benadrukt, dat in deze herstelfase het monetaire beleid eigenlijk versoepeld moet worden. “De Centrale Bank heeft een monetair intrumentarium. onze kasreserve bij de bank, is sterk aangetrokken. De SRD kasreserve is waarschijnlijk bijna 40 procent van de reserve base, dat is  het hoogste percentage ter wereld. De CBvS is erg agressief met OMO’s op de markt, met een rente die veels te hoog is en de inflatieverwachtingen liggen op dit moment rond de 20, waarbij het monetair beleid  op dit moment niet in lijn is met de fase waarin wij zitten”, aldus Bousaid

De kosten voor krediet moeten volgens Bousaid zo laag mogelijk zijn, zodat investeringen worden gestimuleerd.  Het normbesef in Suriname is slecht ontwikkeld. En er zijn heel weinig monetaire economen die dit soort zaken begrijpen. Bij een wetenschappelijke discussie om na te gaan hoe tot een oplossing te geraken, krijgt men vaak een politiek antwoord.  “Wetenschappers en deskundigen moeten de ruimte  krijgen om beleid te maken, maar wat we merken, is dat de politiek beleid wil maken en bij politici denken zij dat wanneer zij een bepaalde functie bekleden, ze  dan de wijsheid en pacht hebben”, aldus Bousaid.

More
articles