‘28% van Surinaamse jeugd heeft depressieve gevoelens en angststoornissen’

In Suriname zijn de cijfers van de geestelijke gezondheid van kinderen van 10 tot 19 jaar zorgwekkend. Uit een onderzoek van UNICEF is gebleken dat veel jongeren uit deze leeftijdsgroep last hebben van depressieve gevoelens en angststoornissen. In het kader daarvan hield UNICEF dinsdag een presentatie over het geestelijk welzijn en de geestelijke gezondheid van adolescenten (10-19 jaar) in Suriname. De resultaten van het onderzoek wijzen uit dat er dringend acties ondernomen moet worden.

UNICEF hield een presentatie over het onderzoek: ‘Presentation of the data and findings of mental amongst children and adolescent in Suriname’.

Het onderzoek van UNICEF sluit aan bij het programma voor geestelijke gezondheidszorg van het Bureau of Public Health, als onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid en heeft tot doel bij te dragen aan het dichten van bestaande lacunes in de gegevens en het verschaffen van op bewijs gebaseerde informatie over de geestelijke gezondheidstoestand van adolescenten op nationaal niveau. Het onderzoek is gedaan door studenten van de Anton de Kom Universiteit Suriname. Aan het onderzoek hebben 1166 respondenten van 56 scholen meegewerkt en er kan uit het onderzoek geconcludeerd worden, dat 28 procent van de jongeren in Suriname depressieve gevoelens heeft en 33 procent kampt met angststoornissen. De kans op depressie en angst is er, maar slechts heel weinig mensen zoeken hulp.

Nicolas Pron, vertegenwoordiger van UNICEF, zegt dat Suriname in de afgelopen jaren positieve stappen vooruit heeft gezet in de aanpak van geestelijke gezondheid. Volgens Pron zijn in de afgelopen twee jaar veel projecten en verschillende programma’s in het kader van stimulering van de mentale gezondheid uitgevoerd. Als het gaat om de bereikbaarheid en de informatievoorziening is er volgens Pron voortuitgang geboekt. Pron lichtte toe dat haast elk land te maken heeft met de aanpak van geestelijke gezondheid. Volgens hem zal samen met de verschillende partners eraan gewerkt worden, dat alle groepen en elk kind toegang heeft tot goede geestelijke gezondheidszorg en dat niemand bang hoeft te zijn om te praten.

Om de geestelijke gezondheid bij jongeren te sterken, heeft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), onlangs het Kinki Denki Project gelanceerd, dat tot doel heeft jongeren te infomeren over wat mentale gezondheid inhoudt. Daniela Rosario, vertegenwoordiger van het MinOWC, benadrukte dat de geestelijke gezondheid net zo belangrijk is als de lichamelijke gezondheid. Rosario zegt, dat in programma’s waar jongeren met druk leren omgaan, zoals het Kinki Denki Project, geïnvesteerd moet worden. ‘’We moeten proberen het stigma rond mentale gezondheid te doorbreken.‘’

-door Orsilia Dinge-

 

More
articles