Binnenland Suriname geteisterd door droogte, noodhulp blijft nog uit

Suriname staat momenteel voor een ernstige uitdaging vanwege extreme droogte, vooral in het binnenland waar de rivieren bijna zijn opgedroogd en voedseltekorten dreigen. De Surinaamse overheid kan elk moment een noodplan starten voor het bieden van voedselhulp aan dorpen in het binnenland, maar tot nu toe is hulp nog niet uitgevoerd.

De droogte heeft het transport per boot in het binnenland bemoeilijkt, wat van cruciaal belang is voor de bevoorrading van dorpen. Door het lage waterpeil moeten boten op sommige plaatsen zelfs worden geduwd en moeten goederen worden uitgeladen. Bovendien zijn de oogsten van kostgronden mislukt, waardoor de bevolking die normaal gesproken zelfvoorzienend is, nu afhankelijk is van externe hulp.

Granman Albert Aboikoni van het dorp Asidonhopo heeft samen met andere gezagsdragers van dorpen in het binnenland, de overheid gevraagd om noodhulp te bieden. Hij benadrukte de mislukte oogsten en de dringende behoefte aan regen om te kunnen verbouwen.

Hoewel de projectcoördinator van de Surinaamse overheid, Eduard van Leeuwen, verklaart dat hulp aanstaande is, blijven de dorpen voorlopig zonder adequate ondersteuning. Het noodplan omvat het leveren van voedsel aan 17.500 mensen voor de komende drie maanden, voornamelijk per vliegtuig en deels per boot of vrachtwagen.

Extra controlemechanismen zijn ingevoerd om corruptie te voorkomen bij de verdeling van hulpgoederen. Van Leeuwen benadrukt dat deze maatregelen vertragend kunnen werken, maar noodzakelijk zijn gezien eerdere problemen met corruptie in het land.

De extreme droogte wordt toegeschreven aan het weerfenomeen El Niño, dat warmer zeewater veroorzaakt rond de evenaar in de Stille Oceaan. Hoewel meteorologen verwachten dat El Niño zal afnemen en een normale regenperiode zal terugkeren, blijven de gevolgen van de droogte voorlopig voelbaar voor de bevolking in het binnenland van Suriname.

Bron: NOS

More
articles