Ruim euro 750.000 extra verlies voor SLM vanwege annulering vluchten

In de afgelopen weken heeft de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) meerdere vluchten met vertraging laten vertrekken of geannuleerd. Gisteren werd de vlucht PY 993 vanuit Amsterdam naar de Johan Adolf Pengel Luchthaven geannuleerd. De vlucht, oorspronkelijk gepland om gisterochtend om 10.20 lokale tijd te vertrekken richting Paramaribo, werd eerst uitgesteld naar 13.45 en vervolgens geannuleerd. De vlucht PY 993 is vanochtend vanuit Schiphol wel vertrokken met een uur vertraging, maar is thans onderweg naar Paramaribo.

Vergoeding

Volgens informatie die De West heeft ontvangen, moet de SLM op grond van de EU-richtlijn voor alle vluchten van of naar een EU-bestemming waarbij de vertraging meer dan zes uur bedraagt of de vlucht wordt geannuleerd, een vergoeding van euro 600 aan elke passagier betalen. Passagiers hebben de mogelijkheid om via de Euro 261-verordening een compensatie van euro 600 aan te vragen, of dit te laten regelen door commerciële partijen zoals AV-claim.

De annulering van de vlucht van gisteren heeft de SLM naast alle gebruikelijke operationele kosten, ook nog eens euro 150.000 gekost.

Op 5 april was er ook al ruim drie uur vertraging. Voor de vluchten van 10 april, 5 april, 31 maart, 30 maart en 28 maart hebben alle passagiers recht op euro 600 compensatie. Op een gemiddelde vlucht zijn er doorgaans ongeveer 250 passagiers, wat betekent dat de berekening voor de afgelopen vijf vertraagde/geannuleerde vluchten neerkomt op 1250 passagiers x euro 600 = euro 750.000 aan extra verlies voor het bedrijf, aldus een luchtvaartdeskundige.

 

More
articles