Het recente incident waarbij de koperen buizen van de waterleiding en airconditioning bij het bisschopshuis zijn gestolen, werpt opnieuw een slecht licht op de toenemende plaag van koperdiefstal in Suriname. Het is schokkend om te zien, hoe dieven zonder enige vorm van terughoudendheid, waardevolle koperen onderdelen stelen, met weinig repercussies voor hun daden. Helaas is dit niet het eerste geval van koperdiefstal waarmee het Bisdom te maken krijgt. Eerder werden al koperen waterleidingbuizen gestolen bij de Elisabethschool en zelfs bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Het is duidelijk dat deze diefstallen niet alleen de kerk, maar ook andere instellingen treffen, en het wordt hoog tijd dat er actie wordt ondernomen. Een van de voorgestelde maatregelen om koperdiefstal tegen te gaan, is een algeheel verbod op het opkopen en verkopen van koper. Dit zou de dieven ontmoedigen en de markt voor gestolen koperen onderdelen droogleggen. Maar dit is slechts een deel van de oplossing. Er moet ook worden geïnvesteerd in betere bewaking van monumentale panden en andere kwetsbare locaties, om te voorkomen dat dieven vrij spel hebben. Bovendien moet de politie serieuzer omgaan met de aangiften van koperdiefstal en een grondig onderzoek doen naar deze misdaden.
Het is onaanvaardbaar dat na het indienen van een aangifte, er een oorverdovende stilte volgt, zoals bisschop Karel Choennie heeft opgemerkt. Er moet meer worden gedaan om de daders op te sporen en te berechten, om zo een einde te maken aan deze verontrustende trend. Opvolging en urgentie bij onderzoek, zijn noodzakelijk. Het duurt regelmatig dagen voordat voorhanden bewijs, waaronder camerabeelden, verzameld en geanalyseerd worden. De kans op heterdaad ontdekking bij het doorverhandelen van gestolen waar neemt af in die tijd. De recente diefstal van koperen aircoleidingen achter de Congreshal afgelopen weekend en de vernieling van het Torengebouw zijn slechts enkele voorbeelden van de omvang van dit probleem. Het is de hoogste tijd dat de autoriteiten deze kwestie serieus nemen en concrete stappen ondernemen om koperdiefstal effectief aan te pakken, voordat nog meer waardevolle eigendommen verloren gaan.
De Associatie van Kleine- en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) heeft na de vernielingen in het Torengebouw, ook een dringende oproep aan de overheid gedaan om maatregelen te treffen om de schade veroorzaakt door koperdiefstal aan bedrijven, te beperken. De ondernemersorganisatie pleit voor het invoeren van een vergunningplicht voor schroothandelaren en het vestigen van deze bedrijven buiten de bebouwde kom. Tot op heden hebben wij weinig tot niets gehoord van de regering of zij iets zal doen om dit probleem tegen te gaan. Ook hebben wij tot nu toe niet gemerkt dat de koepel van het Torengebouw tenminste voor de regen is afgeschermd.
KLEINE EN GROTE DIEF
Vorig jaar hebben koperdieven de bedrading, verbonden aan het Instrument Landing System (ILS) gestolen. Dit systeem is speciaal om de gezagvoerder van een passagiersvliegtuig en zijn copiloot bij slecht weer te helpen om een veilige landing te maken op de Johan Adolf Pengel Luchthaven te Zanderij. Ook de SWM ondervindt heel veel last van de diefstal van leidingen. Onlangs werd een man aangehouden die het tot zijn werk maakte om koperen buizen van hydrofoors en complete SWM-meters weg te nemen in de omgeving van Tourtonne 4. Bij zijn aanhouding werd een complete SWM-meterinstallatie aangetroffen en in beslag genomen.
Een paar weken geleden werd ook de negentienjarige verdachte I.E. aangehouden door de politie van het bureau Calcutta. Hij zou koper hebben gestolen uit een loods van een voormalig meubelbedrijf in Catharina Sophia. Zo zijn er nog een aantal van dit soort aanhoudingen en dan vraag je je af, wie die opkopers zijn van deze grote hoeveelheden koper. Keerpunt denkt niet dat de ‘kleine’ dief het grootste probleem is, maar wij vermoeden dat de grote dief de vraag bepaalt en grof betaalt voor de hoeveelheid die er geleverd wordt. Dit is geen kwestie van een ‘one man show’, maar lijkt veel op een georganiseerde bende. Want niemand kan ons komen uitleggen dat een kruimeldief precies weet, dat het dak van het Torengebouw van koper is of dat het ILS van Zanderij een koperen bedrading heeft. Deze kennis komt van mensen die de zaak uitzoeken en is zeker veel verder gevorderd dan een koperen SWM-leiding opgraven en wegtrekken. Daarnaast is het systeem van doorverhandelen en in (weder)omloop brengen, ook onderwerp van organisatie. Aan de bouw- en installatiezijde zijn er malafide partijen die bereid zijn tot aankoop en overname. Dit gebeurt niet binnen enkele momenten, en de controle van dit onderdeel kan aan de toezichthoudende organen toevertrouwd worden, bij onder andere vergunningaanvragen en bouwtoezicht.