Kromosoeto, Hew A Kee en Jurgens blijven in detentie

Sinds de behandeling van de SPSB-anti-corruptiezaak tegen de verdachten G. Kromosoeto, R. Putter, G. Hew A Kee, B. Jurgens, J. ten Berge en W. Sardjo door de kantonrechter in april 2023, hebben de advocaten mr. Lobo en mr. Dubois een verzoek tot opschorting van de voorlopige hechtenis voor de verdachten Kromosoeto, Hew A Kee en Jurgens ingediend. Gisteren heeft de rechter opnieuw het verzoek van de advocaten afgewezen om de verdachten voorlopig in vrijheid te stellen, waardoor zij langer in detentie blijven.

Advocaten Lobo en Dubois hebben geprobeerd hun verzoek te onderbouwen met artikel 56 lid 1 van het Wetboek van Strafvordering, waarin staat dat het bevel tot bewaring alleen wordt gegeven als er ernstige bezwaren tegen de verdachte zijn gerezen en als uit bepaalde omstandigheden blijkt dat er sprake is van vluchtgevaar of een ernstige maatschappelijke veiligheidsreden die de onmiddellijke vrijheidsbeneming vereist.

Vluchtgevaar

Tijdens de zitting van oktober 2023 heeft vervolgingsambtenaar Roline Gravenbeek uiteengezet waarom de drie eerdergenoemde verdachten moeten worden vastgehouden. Ze onderbouwde de ernstige bezwaren tegen het verzoek van de advocaten Dubois en Lobo. Gravenbeek benadrukte dat voor de ten laste gelegde strafbare feiten, waaronder deelneming aan een criminele organisatie en het schenden van artikel 13 van de Anti-corruptiewet, voorlopige hechtenis gerechtvaardigd is volgens het Wetboek van Strafvordering. Ze voerde ook aan dat er vluchtgevaar bestaat met betrekking tot Kromosoeto, Hew A Kee en Jurgens, gezien het feit dat zij zich waarschijnlijk zullen verbergen. Gravenbeek wees erop dat meerdere verdachten in deze zaak, zoals Robert Putter en Joy ten Berge, al zijn gevlucht.

Gravenbeek verklaarde dat ex-SPSB-directeur Kromosoeto geld beschikbaar zou hebben gesteld om derden uit te betalen. Hij heeft aanzienlijke bedragen voor zichzelf opgenomen en heeft via de SPSB leningen verstrekt aan verschillende personen die vervolgens in zijn opdracht zijn afgeboekt zonder dat de debiteuren werden afgelost. Kromosoeto heeft bijvoorbeeld USD 14.000 opgenomen bij de bank om een auto te kopen voor zijn zoon. Gravenbeek beschouwt Gardelito Hew A Kee (voormalige e-Government-voorzitter, voormalig president-commissaris van Telesur en voormalig adviseur van de toenmalige president) die in april 2023 werd aangehouden, als verdachte, omdat hij cheques heeft verzilverd zonder werkzaamheden voor de SPSB. Over Jurgens en Ten Berge zei Garvenbeek dat zij beiden onterecht geld hebben ontvangen vanuit de SPSB. Jurgens leende bijvoorbeeld euro 1 miljoen van de SPSB en Ten Berge ontving geld zonder daar werkzaamheden tegenover te stellen.

More
articles