De families van Surinaamse activisten die in de jaren tachtig zijn vermoord vanwege hun verzet tegen de regering, hebben onlangs tegenover Reuters hun frustratie geuit over het schijnbare onvermogen van de autoriteiten om de voormalige president Desi Bouterse te lokaliseren, die centraal staat in deze kwestie. Ondanks de veroordeling van Bouterse en zes anderen voor hun rol in de moorden van vijftien vooraanstaande critici in 1982, blijft zijn verdwijning voortduren, wat het lijden van de families verlengt.
Bouterse, die decennialang de politiek in Suriname domineerde en in 2020 uiteindelijk zijn ambt verliet, werd vijf jaar geleden veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moorden. Echter, in januari verzuimden Bouterse en zijn voormalige lijfwacht zich te melden bij de gevangenis, hetgeen leidde tot een klopjacht en Interpol Red Notices.
De families van de slachtoffers dringen erop aan dat het vonnis wordt nageleefd en dat Bouterse zijn straf uitzit. Ze hebben het Surinaamse parket en president Chandrikapersad Santokhi gevraagd om alle middelen in te zetten om Bouterse en zijn medeplichtigen op te sporen.
Hoewel de veroordeling van Bouterse werd geprezen als een triomf voor de rechtsstaat in Suriname, wordt nu de vraag gesteld waarom hij niet is aangehouden en zijn straf niet uitzit. Reed Brody, een Amerikaanse aanklager voor oorlogsmisdaden, merkt op dat de verdwijning van Bouterse twijfels heeft opgeroepen over de daadkracht van de Surinaamse autoriteiten.
De situatie blijft pijnlijk voor de families van de slachtoffers en voor Suriname als geheel, terwijl ze wachten op gerechtigheid en antwoorden.