Gewijzigde Milieuraamwet vervangt NIMOS

Gisteren werd in het parlement de gewijzigde Milieuraamwet aangenomen. Hiermede ontstaat er een nieuwe milieuautoriteit, namelijk de Nationale Milieu Autoriteit (NMA). Deze autoriteit zal het NIMOS  vervangen en meer bevoegdheden hebben dan haar voorganger. De wijzigingen werden met 27 stemmen aangenomen. De NDP-, NPS- en BEP-fractie onthielden zich van de stemming. Een deel van het parlement bleek niet tevreden te zijn met de beantwoording van de vragen van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Volgens de fractievoorzitter van de NDP, Rabin Parmessar, zijn er heel wat zaken in de wet, die het gevoel geven van corruptie.

Ook Gregory Rusland van de NPS-fractie, was kritisch over de NMA. “Het kan niet zo zijn, dat we autoriteiten hebben, die boven de regering en het parlement gaan functioneren. We moeten voorzichtig zijn, want de autoriteit moet niet zijn eigen richting op gaan”, aldus Rusland. Hij haalde ook aan dat het beleid door de regering en het parlement moet worden bepaald en de technische uitvoering moet dan plaatsvinden door de autoriteit. Rusland merkte verder op, dat de NMA bepaalde bevoegdheden krijgt, maar deze bevoegdheden zijn nog niet duidelijk genoeg gedefinieerd in de wet.

Fractieleider Asiskumar Gajadien van de VHP, zei dat het milieuvraagstuk belangrijk is en goed gereguleerd moet zijn en wanneer het nodig is, moet er hard opgetreden worden. De voorganger van NMA kon vanwege bepaalde aspecten, niet optimaal optreden bij overtredingen. “Met deze wijzigingen heeft de NMA armslag gekregen om op te treden”, zei Gajadien.

More
articles