Regeringsraad bespreekt Wet Grondenrechten Inheemsen en Marrons; rijstboeren worden geholpen met aankoop nieuwe machines

Bij de persbriefing van de regeringsraadvergadering gisteravond, waren Albert Ramdin minister van BIBIS en Premanand Sewdien, minister van LVV, de gesprekspartners van journalisten. Beide bewindslieden gingen in op de besluiten genomen in de raadsvergadering. Er is gesproken over het aanstaande staatsbezoek van president Santhoki aan China, de klimaatverandering en de ingediende wet op de grondenrechten van tribale volkeren (inheemse gemeenschappen) en Marrons.

Ramdin zei dat de regering, na discussies over de ingediende wet in het parlement, een nota van wijzing op de wet zal indienen. Hij maakte duidelijk dat mr. Patricia Meulenhof een uiteenzetting gaf van wat de standpunten zijn en waar er aanpassingen in de wet, zouden moeten plaatsvinden.

Volgens hem vereisen sommige van de aantekeningen – die heel kritisch zijn – wel de aandacht van de samenleving. In de Raad is thans besloten dat de president een kleine commissie zal instellen, die een nota van wijziging moet formuleren. Ramdin hoopt dat binnen twee weken de commissie is ingesteld.

Sewdien sprak over het nieuwe seizoen in de rijstsector, waar de inzaaiperiode is aangebroken en de problemen die boeren ervaren. Hij zei dat de boeren klagen over de prijs van padie. “Aan de ene kant heb je de boeren en aan de andere kant de opkopers, die niet de gewenste bedragen aanbieden aan de boeren”, aldus Sewdien.

Volgens hem wensen de boeren nu hulp van de overheid. Sewdien is van mening dat de regering buiten deze kwestie staat. Echter bevestigde hij, dat de boeren wél geholpen zullen worden door de regering. Sewdien zei dat er verschillen zijn opgetreden in de kostencalculaties van de beide partijen. Hij vindt dat er ook gekeken moet worden naar wat kwalitatief een goede rijstsoort is, en welke van mindere kwaliteit is.

Voorts noemde hij het bedrag van 45 US-dollar per baal van 79 kilogram. Sewdien hoopt dat de overheid op grond van de calculaties, toch wat verbetering in de prijs wenst aan te brengen. Daarmee bedoelde de minister dat de kostprijs lager kan worden. Ook wees hij erop, dat het machinepark 30 tot 40 jaar oud is en niet meer efficiënt werkt. ‘’Uitbreiding van de rijstarealen brengt mee zich met dat er vernieuwingen moeten plaatsvinden’’, zei Sewdien. Hij wees erop dat er intussen veertien coöperaties zijn opgericht, “om samen in elke polder efficiënter te kunnen produceren”. Ook zei hij dat vorige week de president zelf in het rijstdistrict was om te praten met de boeren. Er zijn presentaties gehouden door de boeren om aan te tonen, hoe ze denken de machinecapaciteit voor meer productie te kunnen verbeteren. Er zijn volgens Sewdien intussen plannen om bij leveranciers voor machines te kijken en ook afspraken voor financiering te maken.

Hij gaf het voorbeeld van garanties van leveranciers, die 25 procent vragen en voor de rest willen voorfinancieren. ‘’In vier seizoenen mag afbetaald worden om dan de machine in eigendom te hebben. In de Raad is besloten, dat de boeren worden geholpen met de aanbetaling”, aldus Sewdien.

More
articles