VSB committeert zich aan het bevorderen van duurzaamheid in Suriname

Op 28 maart 2024 vierde de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) een bijzondere mijlpaal, terwijl ze haar 74-jarig bestaan herdacht. Sinds haar oprichting in 1950 heeft de VSB onvermoeibaar gestreden voor de belangen van haar leden en een essentiële rol gespeeld in de ontwikkeling van het Surinaamse bedrijfsleven.

Een van de kernwaarden van de VSB is haar sterke betrokkenheid bij de Sustainable Development Goals (SDGs) – de 17 doelstellingen die door de Verenigde Naties zijn vastgesteld om armoede, ongelijkheid en klimaatverandering tegen 2030 uit te bannen. Door nauwe samenwerking met zowel de private sector als de VN heeft de VSB zich gecommitteerd aan het bevorderen van duurzaamheid in Suriname, met een speciale focus op het principe van ‘Leave No One Behind’.

In de recente jaren heeft de private sector in Suriname verschillende initiatieven gelanceerd om bij te dragen aan de SDGs, waarbij de VSB een leidende rol heeft gespeeld. Door middel van op maat gemaakte trainingen en inspirerende campagnes heeft de VSB bedrijven gestimuleerd en gemobiliseerd om hun inzet voor de SDGs te vergroten, met innovatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid als sleutelelementen. Een van de cruciale kwesties voor Suriname is de ontwikkeling van de olie- en gassector en de mogelijke impact daarvan op duurzame ontwikkeling. Terwijl Suriname zich voorbereidt om te profiteren van de inkomsten uit deze sector, erkent de VSB het belang van een gebalanceerde benadering die niet alleen de economie stimuleert, maar ook investeert in duurzame sectoren zoals landbouw, toerisme en technologie. Deze investeringen zullen niet alleen bijdragen aan economische groei, maar ook aan het uitbannen van armoede en het verbeteren van de levensstandaard van alle Surinamers, in overeenstemming met de SDGs. Om Suriname aantrekkelijk te maken voor internationale investeerders, benadrukt de VSB de noodzaak van goed bestuur, duidelijke regelgeving en transparantie.

Door nauw samen te werken met de overheid en andere belanghebbenden, streeft de VSB naar een stabiel politiek klimaat dat investeringen aanmoedigt en de weg vrijmaakt voor een duurzame nationale ontwikkeling. Als we terugkijken op 74 jaar van groei en vooruitgang, beseft de VSB dat de uitdagingen van de toekomst vragen om een vernieuwde focus op duurzaamheid en samenwerking. Met vastberadenheid en visie blijft de VSB zich inzetten voor een Suriname dat niet alleen welvarend is, maar ook veerkrachtig en duurzaam voor de generaties die nog komen.

More
articles