Veerkrachtig maken van de rijstsector

Nickerie zal naar verluidt voldoende irrigatiewater hebben voor de rijstteelt, dankzij de reparatie van de derde pomp van het Wakay pompstation door een technisch team van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Eerder kampte het district met een watertekort voor de rijstvelden door het niet goed functioneren van twee pompen, wat minister Parmanand Sewdien deed ingrijpen en een team samenstelde onder leiding van Armand Bipat. Binnen een week repareerde het technisch team met succes twee pompen, waardoor de rijstvelden weer van water konden worden voorzien. Dankzij het hogere waterpeil i n de toevoerleidingen konden sommige gebieden met behulp van de zwaartekracht worden geïrrigeerd, waardoor de kosten voor de boeren daalden.

Deze garantie van voldoende irrigatiewater, door een langdurige droge periode brengt verlichting voor de rijstsector. Daarnaast zijn er plannen om nog twee nieuwe pompen te installeren in Wakay om het probleem meer permanent aan te pakken. Echter lijden Nickeriaanse boeren bij de nieuwe aanplant door tekort aan bevloeiing van de rijstarealen en dat de regens uitblijven. Bij navraag bij het Multipurpose Corantijnproject (MCP) over een landbouwproject in Nickerie van de overheid, werd ons medegedeeld dat we met het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) hieromtrent zouden moeten praten. Echter is het niet gelukteen woordvoerder van LVV te bereiken.

In februari heeft president Chandrikaper-sad Santokhi tijdens zijn bezoek aan Nickerie overleg gevoerd met vertegenwoordigers van landbouwcoöperaties. Tijdens de vergadering kwamen de problemen en voorstellen van de boeren aan de orde. President Santokhi benadrukte het belang van het veerkrachtig maken van de rijstsector en het vinden van duurzame oplossingen, met name met het oog op uitdagingen zoals klimaatverandering.

De regering werkt op verschillende fronten aan oplossingen, waaronder het invoeren van een ondersteunde prijs voor padie en het doen van duurzame investeringen in landbouwcoöperaties. Er wordt ook ge-werkt aan het opzetten van een productie- en verwerkingsfabriek voor boeren. De minister van Landbouw Parmanand Sew-dien zei dat de regering knelpunten aanpakt om een probleemloos ondernemingsklimaat in de rijstsector te creëren. Het belang van landbouwcoöperaties werd benadrukt, omdat die een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van de agrarische sector. Vorig jaar in het kader van de uitvoering van de kort en middellange termijn actiepunten heeft het Dagelijks Bestuur (DB) van het platform Rijstsector tijdens de reguliere DB-meetings in de SAIS-conference room op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van diverse instanties, waaronder de belastingen en het Interamerican Institute for Cooperation on Agricultue (IICA).

De regering van Suriname biedt steun aan Nickeriaanse rijstboeren die te kampen hebben gehad met grote problemen zoals de rattenplagen en overstromingen. President Santokhi en de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij Parmanand Sewdien deelden mede dat kleine rijstboeren met een areaal van minder dan 30 hectare een zak ureum van 50 kilogram per hectare zullen ontvangen.

De 18.000 zakken ureum zullen rentevrij worden verstrekt door een leverancier. De overheid onderzoekt momenteel ook internationale bronnen voor goedkopere ureum. Boeren kunnen hun vouchers ophalen bij het LVV-kantoor en iedereen die schade heeft geleden, kan zich aanmelden voor hulp. Verder is er een nieuwe fabriek voor parboiled rijst geopend, wat duidt op vooruitgang in de rijstsector.

President Santokhi benadrukte de hoge en gunstige wereldprijs van rijst en moedigde boeren aan mee te profiteren van deze kans op uitbreiding en hogere inkomsten.

More
articles