MODEC en SBM Offshore wedijveren om FPSO in Suriname

MODEC en SBM Offshore zijn in een hevige strijd verwikkeld om een belangrijk contract binnen te halen voor de engineering, inkoop en constructie (EPC) van TotalEnergies’ eerste drijvende productie-, opslag- en overslagschip (FPSO) in Suriname, volgens een rapport van Upstream dat op 25 maart is gepubliceerd.

Deze bedrijven hebben hun inspanningen opgevoerd om de benodigde ruimte op de werf veilig te stellen, nadat ze sinds eind vorig jaar zowel front-end engineering- als ontwerpstudies hebben uitgevoerd, in afwachting van het definitieve contract.

TotalEnergies en zijn partner in Blok 58, APA Corporation, hebben plannen voor een olie-ontwikkeling ter waarde van 9 miljard dollar voor de ontdekkingen van Sapakara South en Krabdagu, die naar schatting samen 700 miljoen vaten olie bevatten. De FPSO zal naar verwachting een productiecapaciteit hebben van 200.000 vaten per dag (b/d). Patrick Pouyanné, CEO van Total, heeft in februari aangegeven, dat het bedrijf het leasingmodel voor FPSO’s wil modelleren naar het werk van Exxon in Guyana. “We proberen een deel van hun werkwijze voor het beheer van geleasede FPSO’s over te nemen om kostenefficiëntie te bereiken”, verklaarde hij.

Tot dusver heeft SBM Offshore alle drie FPSO’s geleverd die momenteel in bedrijf zijn in Guyana, en zal het nog twee leveren. MODEC is ingehuurd voor het Uaru-project. Beide bedrijven worden uitgedaagd door Exxon om grote FPSO’s te leveren met toonaangevende productiecapaciteiten.  Suriname heeft grote verwachtingen van offshore olie als een manier om zijn economie te stimuleren. De regering heeft zelfs een schuldherstructureringsprogramma gekoppeld aan toekomstige olierechten uit het Blok 58-project, als onderdeel van een economisch herstelprogramma onder leiding van het Internationaal Monetair Fonds. Staatsolie heeft in een persbericht van februari verklaard, dat er geen reden is om vertragingen in het Blok 58-project, geleid door TotalEnergies, te overwegen, nadat Pouyanné had gesuggereerd dat het bedrijf uit kostenoverwegingen één van de vier projecten, bestemd voor Brazilië en Suriname, zou kunnen uitstellen. Het ontwikkelingsplan voor het Blok 58-project wordt naar verwachting dit jaar ingediend, en de goedkeuringen en investeringen worden tegen het einde van het jaar verwacht.

Total en APA mikken op de eerste olieproductie in 2028.

 

More
articles