Waterpeil stuwmeer blijft laag, mogelijk energiecrisis

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in gesprek met de STVS aangegeven dat Suriname in een energiecrisissituatie verkeert. Met de aanhoudende droogte is het waterpeil in het Afobakkastuwmeer laag, hetgeen invloed heeft de opwekcapaciteit van hydro-energie.

Wanneer er minder hydro-energie wordt opgewekt, moet dat worden gecompenseerd met thermische energie, maar thermische energie verbrandt veel meer brandstof. De SPCS (Staatsolie Power Company Suriname) had reeds bekendgemaakt dat zij haar opwekcapaciteit van hydro-energie van 140 Megawatt terug moet brengen naar 90 Megawatt. De SPCS had toen aangegeven dat als de droogte blijft aanhouden en het waterpeil blijft zaken, er sprake zal zijn van een energiecrisis.

Abiamofo geeft aan dat er nu veel meer brandstof gebruikt zal worden om te voorzien in de energiebehoefte van de samenleving. Men zal  zuiniger moeten omgaan met energie. Volgens de berekeningen van Staatsolie zal als deze droogte blijft aanhouden, de SPCS 350.000 barrels aan ruwe olie nodig hebben om de nodige thermische energie op te wekken. Dat heeft volgens Abiamofo wel een bepaald prijskaartje. Dit zal een financiële impact hebben en daarom praat ik nu al over een energiecrisis, zegt Abiamofo. De regering zal  kijken hoe zij deze hoge energierekening zal betalen.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning gaf al aan dat het verbruik van elektriciteit sinds eind vorig jaar met 11 procent is toegenomen. Om de stroomvoorziening te blijven garanderen zal de regering rond de SRD 1.5 miljard ter beschikking moeten stellen. Volgens Abiamofo kan in Suriname onze hydrocapaciteit slechts minimaal worden uitgebreid. Vandaar dat de bewindsman alsnog een beroep doet op de samenleving  om zuiniger om te gaan met energie echter is dat tot nu toe niet te merken. Het verbruik neemt juist toe. Dat legt een enorme druk op de overheidsbegroting. Ook al worden de tarieven aangepast, het zal niet toereikend zijn voor de EBS  om zelfstandig stroom in te komen van SPCS of olie in te kopen bij Staatsolie, waardoor er nog steeds sprake zal zijn van objectsubsidie.

More
articles