VICE PRESIDENT STAAT ACHTER BESTEMMING LANDBOUW?

(foto: Ivan Summerville)

Vicepresident Brunswijk is ondanks de ingrijpende gevolgen voor inheemsen en Marrons, in de leefomgeving van elf dorpen, benadeeld door 550.000 hectare aan grond welke van bestemming wijzigt, voorstander van het beleid van de regering op dit punt. De vicepresident trekt de vergelijking met landbouwarealen in Brazilië, het vijfde grootste land ter wereld. De districten die getroffen zullen worden, hebben de ABOP met meer dan vier zetels ondersteund. Uitvoering van de internationale vonnissen en ordening van de grondrechten van in stamverband levenden, vormden belangrijke verkiezingsbeloften van de ABOP en van de partijleider zelf.

Een landbouwplatform in de gebieden die tot de bescherming van de vonnissen en verdragen en tot het milieu en de ecologie behoren, was op geen enkele wijze onderdeel van het beginselprogramma of verkiezingsprogramma van de regering. Brunswijk, die velen van de dorpen per helikopter persoonlijk bezocht en aan traditionele gezagsdragers toezeggingen deed, staat hiermee niet alleen aan de frontlinie van vergaande politieke gedaanteverwisseling, maar pleegt woordbreuk en treedt de betekenis van krutu’s binnen de diverse culturen met voeten.

Met de inschrijving in Paramaribo, ontpopt de ABOP-leider zich tot een stadspoliticus die stadsbelangen vertegenwoordigt.

Ook de toezeggingen dat gronduitgiften en politiek favoritisme uitgesloten zijn, kortom, dat eigen belang niet zal meewegen, klinkt hol uit de borst van hem als functionaris die:

– Geen verklaring van inkomsten en vermogen volgens de Anti-corruptiewet heeft afgelegd;

– nooit bewezen heeft werkelijk afstand van concessies en bedrijvigheid te hebben gedaan zoals de Grondwet voorschrijft;

-Begunstigde is van vele hectaren met verschillende bestemmingen en daarvoor bereid was, de meer onafhankelijke Diana Pokie te vervangen door de tekengrage Vorswijk.

De leus ‘grote dingen’ te gaan doen, wordt niet ondersteund door een beleidsplan, landbouwtechnisch raamwerk of duidelijkheid, of de grond door de overheid zelf bewerkt zal worden of dat er meer ‘Publiek Private Samenwerkingen’ in Pan-American-stijl op komst zijn.

R.B.

More
articles