‘CORRUPTIE EN DRUGSHANDEL SCHADEN ONS LAND’

De discussie van de afgelopen dagen en weken gaat over de corruptie en drugsvangsten. Ons land wordt in een kwaad daglicht geplaatst, niet alleen door de betrokkenen, maar ook door degenen die maar niet zorgen voor het oplossen van de mogelijke corruptiegevallen en de drugsvangsten. Het corruptiemonster heeft ook internationale aandacht gekregen met de uitspraak van de Nederlandse rechter op het verzoek van de president om zijn portret te verwijderen van de omslag van een boek met de titel: ‘Corruptie op het hoogste niveau’. De uitspraak van de rechter zegt weinig inhoudelijks over het boek, maar de indruk blijft wel hangen alsof autoriteiten in dit land corrupt zijn.

Dit te midden van de collectieve verontwaardiging over de rol van de overheid c.q. regeringsautoriteiten in de Pan American Real Estate case en de aankoop van Hotel Babylon door de regering voor het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken. Het ontbreken van transparantie, duidelijkheid en openbare verantwoording maakt dat het wantrouwen tegen de regering steeds groter wordt. Het kan best zijn dat de zaken zuiver zijn, maar door het gebrek aan helderheid overheerst het wantrouwen naar de regering toe.

Drugsvangsten

De drugsvangsten nemen alsmaar toe en de hoeveelheden worden steeds groter. De afgelopen weken zijn er drie grote vangsten geweest in respectievelijk Spanje (ongeveer 8000 kg), op de luchthaven Zanderij (ongeveer 600 kg) en in Nickerie (ruim 2400 kg). In deze drie zaken blijkt dat de eigenaars en leiders van het crimineel netwerk buiten schot blijven. Hoe is het mogelijk dat ruim 8000 kg ons land verlaat en niemand merkt er iets van. Hoe is het mogelijk dat er meer dan 600 kg drugs wordt gevonden in de ruimte onder de cockpit van een SLM vliegtuig. Dit kan alleen door betrokkenheid van personen werkzaam bij onder andere SLM, SACS, Luchthavenbeheer en/of de douane. Hoe is het mogelijk dat er nog niemand is aangehouden!

Exporteurs die gebruikmaken van de faciliteiten op de luchthaven en de cargo die per luchttransport wordt geëxporteerd, zijn onderhevig aan een zware controle. Voor elke exportzending dienen douanestukken, een BID (Bestrijding Interna-tinale Drugshandel)-formulier, SACS-do-cumenten en geldige ID-bewijzen beschikbaar te worden gesteld. De lading wordt bij ontvangt geïnspecteerd door het BID-personeel en drugshonden, waarna de lading gescand wordt door middel van een modern geavanceerd scanapparaat.

Nadat enerzijds alle formulieren correct zijn en anderzijds de lading vrij is van verboden spullen, wapens en drugs, is de cargolading gereed voor het beladen in het vliegtuig voor luchttransport naar het buitenland.  Indien elke persoon zijn/haar verantwoordelijkheid neemt en de taken correct uitvoert, is het onmogelijk drugs het vliegtuig in te laden. Kortom: drugs beladen in het SLM-vliegtuig is alleen mogelijk met betrokkenheid van hooggeplaatsten die zich bewegen in de sfeer van de douane, luchthaven, het BID team en de SLM (inclusief SACS). Helaas zien we dat er geen aanhoudingen zijn verricht en het Openbaar Ministerie en de regering blijven stil en het lijkt dat ze de andere kant opkijken. Men staat ook niet stil bij het feit dat de vliegveiligheid zwaar onder druk komt te staan indien verantwoordelijken hun verantwoordelijkheid naast zich neerleggen.

Men beschadigt de reputatie van eerlijke en hardwerkende personen in de diverse sectoren waaronder de export van groenten, fruit, vis, goud, dieren, postpakketten en overige producten. Kortom: corruptie en drugshandel schaden ons land en zorgen voor een negatieve reputatie van Suriname en zijn inwoners. Hiertegen dient er hard opgetreden te worden!

 

Bron: VES-Inzicht maart 2024

More
articles