‘Wederopbouw Fernandes Bottling fabriek de grootste investering in Suriname’

“Het is nu iets meer dan tweeënhalf jaar geleden en de herinnering aan deze periode lijkt als een nare droom te vervagen. Maar terugkijkend zijn er prachtige verhalen die mij zijn bijgebleven, en ik weet dat we allemaal onze unieke ervaringen hebben om persoonlijke verhalen te vertellen. Een levendige herinnering brengt mij terug, toen ik het telefoontje moest plegen om Coca-Cola te informeren over de verwoestende brand bij de Bottling fabriek”, aldus de Chief Operating Officer van de Fernandes Group, Bryan Renten afgelopen dinsdagavond tijdens de officiële opening van de hypermoderne Fernandes Bottling Fabriek. Renten vertelde vol emoties, dat vrijwel onmiddellijk na dat telefoontje, Coca-Cola in actie kwam.

Renten richtte zich speciaal tot de Coca-Cola Company en zei: “Ik was onder de indruk van de snelheid waarmee Coca-Cola ons te hulp kwam. Zeer snel verzamelde de Coca-Cola Company een team van experts om ons tijdens dit hele proces bij te staan. Daarvoor wil ik de Coca-Cola Company en uw geweldige mensen speciaal bedanken,  niet alleen voor uw hulp in deze moeilijke periode, maar ook voor uw partnerschap gedurende de afgelopen 85 jaar. Wij voelen ons vereerd en nederig om deel uit te maken van zo een groot mondiaal systeem. Een andere bijzondere herinnering die ik heb, is de steun die we kregen van onze Caribische bottelaars die bereid waren te helpen in de bevoorradingsketen. Het was natuurlijk geen liefdadigheidsactie, maar ze hebben er de afgelopen tweeënhalf jaar alles aan heeft gedaan om ons van producten te voorzien”, aldus Renten.

Personeel

Renten vertelde ook, dat er toen gezamenlijk was besloten dat niemand zijn baan zou verliezen door de brand. “Integendeel, we hebben zelfs de salarissen verhoogd voor zover onze mogelijkheden dat toelieten in die moeilijke periode. Het merendeel van ons personeel heeft ervoor gekozen om tijdens deze periode bij ons te blijven. De mensen hadden elders een andere baan kunnen vinden, en niemand zou hen dat kwalijk hebben genomen. Maar ze waren toegewijd aan het wederopbouwproces, en dankzij onze geweldige mensen kwamen we er sterker uit dan voorheen. Daarom, nogmaals hartelijk dank aan de medewerkers van de Bottel- en Verkoopmaatschappij”, aldus Renten.

Grootste investering in Suriname

Het is volgens Renten ook vermeldenswaard dat de wederopbouw van de fabriek de grootste investering in Suriname was, afgezien van de olie en de gas- en mijnbouwindustrie. ‘’Het was werkelijk een enorme opgave. Terwijl we onder moeilijke omstandigheden aan het herbouwen waren, hadden we ook de uitdaging om ons marktaandeel te verdedigen en te voorzien in de behoeften van onze consumenten. De nieuwe fabriek is gebouwd met behulp van de nieuwste technologie, een fabriek die is gebouwd voor de toekomst.”

Dankbaar

Jules Fernandes, Chief Executive Officer van Fernandes Concern Beheer, sprak eveneens een woord van dank uit en hield een korte toespraak: “Wat valt er anders te zeggen dan dank je wel, dank aan alle mensen die zo hard hebben gewerkt. Bedankt voor de eer en kans voor de familie Fernandes om dit te krijgen en om dit moment met jullie allemaal te delen, bedankt voor het voortzetten van de reis die onze grootvader is begonnen en bedankt voor het intact houden van zijn nalatenschap. Onze slogan – het werk van een creatieve groep van onze eigen jonge geesten – ‘Un de baka gi yu’ – zegt het al. We zijn terug, voor jou, in de breedste zin van het woord, voor al onze medewerkers, voor onze familie, voor onze klanten, voor onze economie, voor degenen die ons zijn voorgegaan en ons de weg hebben gewezen.               Zij zijn niet hier vanavond, maar velen van ons dragen ze in hun hart en geest. Deze prachtige fabriek is een getuigenis dat we onze stichters niet zijn vergeten en ook niet zullen vergeten, en dat die een baken zal zijn voor allen om ons eraan te herinneren wie we zijn, wat onze waarden zijn en waar we naartoe gaan.”

More
articles