ONGEVEER 60% VAN ONZE BUITENLANDSE STAATSSCHULD HERSCHIKT

De buitenlandse schuld daalde in 2023 naar SRD 96,9 miljard als gevolg van een daling in de wisselkoersen. De binnenlandse schuld daalde verder naar SRD 27,2 miljard. Het Staatsschuldenplan 2023 benadrukt de prioriteit van het aflossen van buitenlandse schulden. Naar verluidt, bevindt de herstructurering met China zich in een vergevorderd stadium, met reeds een principeakkoord dat is bereikt. Een alleszins ongeloofwaardige bewering, gezien China’s uniforme internationale schuldbeleid en diametrale oppositie tegen landen die IMF-steunprogramma’s accepteren.

Volgens het Bureau voor de Staatsschuld is ongeveer 60 procent van de buitenlandse staatsschuld al herzien. De formele overheidsberichtgeving is dat deze herstructurering dit jaar wordt afgerond. Wat betreft de binnenlandse staatsschuld, heeft Suriname zoals overeengekomen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), tot maart 2024 de ruimte om alle achterstanden in te lopen.

Er zijn echter technische vertragingen bij infrastructurele projecten. Betalingen worden verwerkt via ontvangstbewijzen (reçu’s) door het ministerie van Financiën. Het doel is om de totale staatsschuld geleidelijk terug te brengen naar 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) tegen het jaar 2035. Hierbij speelt de primaire rekening van de overheid een belangrijke rol.

De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) benadrukte onlangs in de 9e editie van het SEOB-bulletin, zijn zorgpunten hierover en stelde dat na het verstrijken van het IMF-programma, de overheid nog steeds behoefte zal hebben aan budgettaire ondersteuning van zowel multilaterale instellingen als de lokale kapitaalmarkt.

Dit komt doordat de budgettaire steun vanuit het IMF-programma eindigt in maart 2025. De overheid zal daarom haar discipline moeten handhaven om na afloop van het programma, overschotten op de primaire rekening te behouden. Dit onderstreept de grote noodzaak voor een vervolg IMF-programma, waarbij het verbeteren van de overheidsfinanciën en het versterken van instituten zoals de ministeries, het belastinginstituut, en de douane, centraal staan.

Een vervolg IMF-programma zal ook voldoende vertrouwen geven aan de lokale kapitaalmarkt om de overheid te ondersteunen. En een giftig verkiezingspunt van een dodelijke beet beroven.

More
articles