GANGSTERS PARADISE

Onlangs las Keerpunt een artikel op de website van InSight Crime, waar er werd gesteld dat de internationaal gezochte drugshandelaar B.B. vertoeft in ons land, mede vanwege zijn vermoedelijke banden met vicepresident Ronnie Brunswijk. Dit artikel van Insight Crime volgt nadat het medium drie maanden geleden onthulde dat een speciale agent van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA), vermoedde dat Brunswijk had ingegrepen in een drugsvangst in augustus 2020 die verband hield met B. Naar aanleiding van deze gebeurtenis verklaarde twee Surinaamse functionarissen aan InSight Crime, dat B. zijn activiteiten in de Surinaamse drugshandel gewoon voortzet. De onderzoeksjournalisten hebben in hun poging naar verdere informatievergaring contact opgenomen met het Openbaar Ministerie (OM) en het Korps Politie Suriname (KPS), maar helaas hebben die niet gereageerd op vragen van InSight Crime over de zaak.  Suriname heeft al geruime tijd de status van cocaïnedoorvoerland naar Europa en andere delen van de wereld. In februari 2024 onderschepte de Spaanse douane 8 ton cocaïne die was verstopt in een container die was verscheept vanuit de haven van Paramaribo. In maart ontdekten de autoriteiten in Suriname ruim 500 kilo cocaïne in een vliegtuig dat op weg was naar Nederland, en op dezelfde dag werd er meer dan 2 ton cocaïne op een vermoedelijke opslaglocatie in Nickerie ontdekt.

Wat duidelijk is gebleken uit het artikel van InSight Crime, is dat B.B. een prominente figuur is in de drugshandel, wiens activiteiten al decennialang voortduren. De man doet zijn zaken gewoon en niemand die omkijkt.

Ondanks veroordelingen en vermoedens van betrokkenheid bij internationale drugshandel blijft hij grotendeels buiten het bereik van de wet, deels door wijdverspreide corruptie binnen de Surinaamse overheid. Volgens het artikel van InSight Crime is zijn carrière begonnen in de jaren negentig onder de Nederlands-Surinaamse cocaïnehandelaar Piet Wortel. Ook deze beruchte drugsdealer is de laatste tijd veel in het nieuws geweest vanaf het moment dat hij door de Nederlandse justitie werd aangehouden, toen hij naar Aruba wilde afreizen. Dit gebeurde nadat hij jarenlang in Suriname woonde en frequent luxe destinaties bezocht met vertrouwelingen. Een waar ‘gangsters paradise’ is Suriname, als dit soort gasten gewoon hier hun thuisbasis kunnen noemen. B.B. bleef, ondanks zijn veroordeling in Brazilië in 2010, actief in de drugshandel, waarbij hij betrokken was bij verschillende operaties, waaronder één die in verband werd gebracht met voormalig president Desi Bouterse. Zijn relatie met vicepresident Ronnie Brunswijk lijkt zijn immuniteit verder te versterken. Ondanks publieke onthullingen over zijn activiteiten, lijkt er weinig politieke wil te zijn om hem aan te pakken, wat de groeiende publieke ontevredenheid over corruptie binnen de overheid voedt. Brunswijk heeft uit hoofde van zijn functie niet alleen toegang tot veiligheidsinformatie en verregaande bevoegdheden, maar is ook voorzitter van de partij waar de minister van Justitie toe behoort.

More
articles