CDS-PERSONEEL GEZOCHT

De bekendmaking van openstaande vacatures op de afdeling Communicatie van het Kabinet van de President op de Facebookpagina van de CDS, roept verschillende overwegingen op die een kritische benadering vereisen.

Allereerst is het belangrijk om te erkennen dat de afdeling Communicatie van het Kabinet van de President een cruciale rol speelt in het overbrengen van informatie aan het publiek en het handhaven van transparantie en verantwoording in de regering. Daarom is het van vitaal belang dat deze afdeling wordt bemand door gekwalificeerde en competente individuen die in staat zijn om deze taken op een eerlijke, objectieve en effectieve manier uit te voeren. Het vereist enerzijds voldoende algemene kennis van het landschap, de balans tussen politiekvoering en beleidsontwikkeling enerzijds en het belang van het publiek bij heldere informatie, anderzijds. Echter, in het licht van recente ontwikkelingen en de algemene perceptie van de transparantie en geloofwaardigheid van de regering, roept de bekendmaking van openstaande vacatures op de afdeling Communicatie enkele kritische vragen op.

Ten eerste is het belangrijk om te onderzoeken waarom er openstaande vacatures zijn op een afdeling die zo cruciaal is voor het functioneren van de regering. Is dit te wijten aan een gebrek aan gekwalificeerde kandidaten, een gebrek aan middelen voor werving en selectie, of misschien een gebrek aan interesse in het werken voor de regering? Communicatie is een dynamisch landschap en bij initiële herstructurering van deze bestuursdienst, zijn een aantal initiatieven in het kader van social media en een online aanwezigheid merkbaar geweest. Die lijken minder bekendheid en prioriteit te genieten.

Daarnaast is het essentieel om de timing van deze bekendmaking te overwegen. Komt dit op een moment waarop de regering probeert om haar imago te verbeteren of bepaalde kwesties onder de aandacht te brengen? Zo ja, kan dit worden opgevat als een poging om een positief beeld te creëren zonder daadwerkelijke veranderingen in het communicatiebeleid of de transparantie van de regering te bewerkstelligen?

Verder roept de bekendmaking vragen op over de criteria en het proces voor het selecteren van nieuwe medewerkers voor deze afdeling. Worden er objectieve en eerlijke selectieprocedures gevolgd, of is er sprake van bevooroordeelde selectie op basis van politieke affiliatie of andere niet-relevante factoren? Het is in het bestuurlijke niet ongekend, dat bekendmaking pas plaatsvindt, wanneer intern al lang favorieten voorgeselecteerd zijn, die men al te graag succesvol een ‘openbaar’ traject ziet doorlopen.

Het is naar onze mening ook ironisch dat deze openstaande vacatures ontstaan zijn op de afdeling Communicatie, terwijl ze mogelijk eerder gekwalificeerd personeel hebben verloren. Dit roept vragen op over het personeelsbeleid en de werkcondities binnen de organisatie. Het lijkt erop dat er mogelijk een patroon is van het wegpesten van goede krachten, wat uiteindelijk resulteert in een continue zoektocht naar nieuwe medewerkers.

Deze situatie ondermijnt niet alleen de stabiliteit en continuïteit van de afdeling Communicatie, maar ook het imago en de effectiviteit van het Kabinet van de President als geheel. Een gebrek aan consistentie en ervaring binnen het communicatieteam kan leiden tot inefficiënte communicatie, wat schadelijk kan zijn voor de reputatie van de president en de regering.

Het is essentieel dat het Kabinet van de President zich bewust wordt van deze problemen en actie onderneemt om een positieve werkomgeving te bevorderen, waarin gekwalificeerde medewerkers worden gewaardeerd en behouden. Het werven van nieuwe krachten kan een tijdelijke oplossing zijn, maar het aanpakken van de onderliggende problemen is cruciaal voor het opbouwen van een stabiel en effectief communicatieteam op de lange termijn.

Tot slot is het van belang om na te gaan welke maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de nieuwe medewerkers van de afdeling Communicatie de nodige training en ondersteuning krijgen om hun taken effectief uit te voeren. Worden er investeringen gedaan in professionele ontwikkeling en capaciteitsopbouw, of worden nieuwe medewerkers aan hun lot overgelaten?

De vraag is ook hoe motiverend het werkt, wanneer de gehele communicatie operatie vanuit het Kabinet van de President een carbon kopie of schaduw maatje schijnt te hebben in een soortgelijke operatie vanuit het Kabinet van de Vicepresident. Een ongezonde en verwarrende ontwikkeling, die al tijden het werk voor beide werkarmen compliceert. In het licht van deze overwegingen is het belangrijk dat de bekendmaking van openstaande vacatures op de afdeling Communicatie van het Kabinet van de President kritisch wordt bekeken en dat er transparantie en verantwoording wordt geëist bij het selectieproces en de werking van deze cruciale overheidsinstantie.

More
articles