Riad Nurmohamed benadrukt urgente noodzaak van dijkrehabilitatie in Suriname

Riad Nurmohamed, minister van Openbare Werken (OW) heeft tijdens de Raad van Ministers vergadering van de afgelopen week de noodzaak benadrukt van het weerbaar maken van dijklichamen in Suriname. Hij noemde het rehabiliteren van dijklichamen, waaronder de Brantimakkaweg en het gebied te Weg naar Zee, een van de cruciale projecten, die uitgevoerd moeten worden. Nurmohamed sprak zijn bezorgdheid uit over de ernstige situatie in het gebied te Weg naar Zee, waar al jarenlang sprake is van gevaar voor overstromingen.

De bewindsman wees op het natuurlijke fenomeen van erosie, als een van de hoofdoorzaken van de problemen met de dijken. Hij zei dat ondanks het planten van mangroven, erosie blijft optreden en dat ook de golven die op de kust slaan daarbij een grote rol spelen.  In Commewijne is het rehabilitatieproces van de dijken al aangevangen, en ook in het district Saramacca en Albina worden signalen van zeespiegelstijging opgemerkt. Het ministerie heeft besloten dijkenbouwers in Suriname uit te nodigen om voorstellen te bespreken voor een semi-oplossing voor enkele maanden.

Nurmohamed benadrukte dat het niet alleen een kwestie is van de regering, maar dat de gemeenschap ook moet meewerken. Hij waarschuwde dat indien nodig, evacuatieplannen geëffectueerd zullen moeten worden. Volgens de minister kan het probleem niet opgelost worden door publiek-private samenwerking, omdat dit te duur zou uitvallen.

More
articles