Bezorgdheid in Kabalebo over hervatting goudmijnbouw

In Kabalebo groeit de bezorgdheid, dat  Goldline Mining haar werkzaamheden zal hervatten. David Abiamofo, minister van Natuurlijke Hulpbronnen, heeft het bedrijf een concessie van ongeveer 360 hectare in het Kabalebo-gebied verstrekt. Bewoners zagen in november 2023 dat het bedrijf was aangevangen met graafwerkzaamheden, wat resulteerde in protesten. President Chandrikapersad Santokhi stelde toen voor de concessie in te trekken, maar dit bleek juridisch niet mogelijk, vanwege de correcte uitgifteprocedure. Daarom werden alle werkzaamheden in het gebied voor zes maanden opgeschort.

Josta Lewis, districtscommissaris van Kabalebo, meldt dat een presidentiële commissie afgelopen maandag naar Apoera, Washabo en Section is gegaan, om de meningen van de bewoners over de werkzaamheden van Goldline Mining aan te horen. Volgens Lewis is een groot deel van de bewoners tegen hervatting van de werkzaamheden, terwijl anderen uit protest, niet zijn komen opdagen. Lewis benadrukte dat het erop leek dat het bedrijf niet alleen zand aan het afgraven was, maar ook dieper groef, op zoek naar iets anders. De concessie is verleend in de gebieden waar bewoners jagen en vissen, wat kan leiden tot vervuiling en uiteindelijk het onmogelijk maken van deze activiteiten. Bewoners kijken daarom hoopvol uit naar een besluit van de regering.

Goldline Mining heeft ook een concessie van 300 hectare gekregen aan de Corantijnrivier voor zandafgravingen. Hoewel er een skalian was ontdekt op deze rivier, is deze niet begonnen met activiteiten. Volgens Lewis is een skalian echter niet nodig voor zandafgravingen.

 

More
articles