Suriname ontvangt USD 323 miljoen van het IMF

De Raad van Bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de vijfde beoordeling onder de Extended Fund Facility (EFF)-regeling voor Suriname afgerond en heeft een ontheffing verleend wegens niet-naleving van een prestatiecriterium. Met de afronding van deze beoordeling kunnen de autoriteiten nu het equivalent van 46,7 miljoen SDR (ongeveer 62 miljoen USD) opnemen, waarmee de totale uitbetaling op 243,7 miljoen SDR (ongeveer 323 miljoen USD) komt.

De EFF-regeling voor Suriname werd op 22 december 2021 goedgekeurd door de Raad van Bestuur. Sindsdien heeft Suriname gestaag gewerkt aan een ambitieuze economische hervormingsagenda. Deze agenda richt zich op het herstellen van de begrotings- en schuldhoudbaarheid door middel van begrotingsconsolidatie en schuldherstructurering, het beschermen van kwetsbare groepen door uitbreiding van sociale programma’s, het verbeteren van het monetaire en wisselkoersbeleid, het aanpakken van financiële sector kwetsbaarheden, en het bevorderen van anticorruptie- en bestuurshervormingen.

Na de discussie in de Raad van Bestuur over Suriname, gaf de heer Kenji Okamura, adjunct-directeur en waarnemend voorzitter, de volgende verklaring af:

“De inzet van de autoriteiten voor begrotingsdiscipline en macro-economische stabilisatie in het kader van het door het EVF ondersteunde programma begint zijn vruchten af te werpen. De economie groeit, de inflatie vertoont een gestage neerwaartse trend en het vertrouwen van investeerders verbetert. De neerwaartse risico’s op de korte termijn benadrukken het belang van het behouden van het hervormingsmomentum om zwaarbevochten winsten veilig te stellen.

“De vastberadenheid van de autoriteiten om politiek uitdagende hervormingen door te voeren is lovenswaardig. Alle kwantitatieve prestatiecriteria voor deze beoordeling werden gehaald, en de structurele hervormingen gaan door, zij het met enige vertraging.

“De prioriteit op de korte termijn is het behouden van begrotingsdiscipline om de staatsschuld op een stevig neerwaarts pad te brengen en om veerkracht op te bouwen tegen toekomstige schokken. De inzet van de autoriteiten om niet-geregistreerde en chronisch afwezige werknemers van de publieke loonlijst te verwijderen, zal helpen begrotingsruimte te creëren voor een zinvollere loonsverhoging voor productieve ambtenaren. Het geleidelijk afbouwen van elektriciteitssubsidies zal helpen hogere uitgaven voor sociale bijstand te financieren en meer middelen naar groeibevorderende investeringen te kanaliseren. Het garanderen van een efficiënte en effectieve toewijzing van sociale uitgaven blijft van het allergrootste belang. Een strengere controle op de toezeggingen om de opeenstapeling van betalingsachterstanden bij leveranciers te voorkomen, is ook een prioriteit.

“Er is opmerkelijke vooruitgang geboekt met de schuldsanering. De bilaterale overeenkomsten met alle officiële crediteuren zijn afgerond en de schuldenuitwisseling met particuliere externe obligatiehouders is afgerond. De binnenlandse schulden aan de centrale bank en commerciële banken zijn geherstructureerd. De prioriteit ligt bij het snel wegwerken van de binnenlandse schulden.

“Het monetair beleid ondersteunt de desinflatie. Het bewezen engagement van de autoriteiten voor een flexibele, door de markt bepaalde wisselkoers helpt de accumulatie van internationale reserves te ondersteunen. De recente goedkeuring van herkapitalisatieplannen van banken met kapitaaltekorten en het bestuurskader voor staatsbanken zijn belangrijke stappen in de richting van het aanpakken van de kwetsbaarheden in de banksector. Een snelle afronding van het herkapitalisatieplan van de centrale bank zal haar operationele onafhankelijkheid en financiële autonomie verder helpen versterken.

“De autoriteiten moeten doorgaan met hun ambitieuze structurele hervormingsagenda om de instellingen, het bestuur en de datakwaliteit te versterken, onder meer met voortdurende steun voor capaciteitsontwikkeling van het Fonds en andere ontwikkelingspartners.”

More
articles