VES: ‘Sterke instituten belangrijk voor succesvolle corruptiebestrijding’

De secretaris van de VES, Swami Girdhari, heeft onlangs in een korte inleiding tijdens de ‘Anti-corruptie discussie’, georganiseerd door de politieke partij DA’91, gewezen op het belang van sterke instituten voor het succesvol bestrijden van corruptie. Girdhari haalde aan dat de politieke partijen in ons land, wellicht corrupt zijn of corruptie faciliteren. “Als we kijken naar de financiële rapportage van de politieke partijen, dan zien we dat er kleine bedragen worden vermeld, terwijl ze activiteiten (massameetings, krachtmeeting, verjaardagen, cook-outs) houden, waar grote bedragen mee gemoeid zijn. Ook truitjes, paraplu’s, petten en dergelijke die aangeschaft worden. Dit betekent dat er sponsoren van politieke partijen zijn, waarvan de bedragen niet voorkomen in de gepubliceerde financiële rapportage. De partijen rapporteren dit niet”, aldus de VES-secretaris.

Dit is volgens Girdhari de bron die leidt tot corruptie. “Vaak begrijpt de samenleving politici, beleidmakers en autoriteiten niet, maar ze hebben een belang te dienen, namelijk het belang van de niet-bonafide sponsoren.”

Hiervan zijn er volgens hem genoeg voorbeelden in onze samenleving.

De VES somde op 16 juni 2020 in een Zoom meeting voor de vier  coalitieleiders, ook een aantal punten op die volgens haar cruciaal zijn om corruptie te voorkomen:

  1. Wees transparant m.b.t. de financiële stromen.
  2. Voor herstel van de economie is vertrouwen essentieel. Voor het uitvoeren van een aanpassingsprogramma is clean government noodzakelijk.
  3. Vermogenstoppers en hun directe relaties formeel vastleggen (zogenaamde PEPs). Dit is bijna vier jaar later nog steeds niet gebeurd. Deng man no wani!
  4. Speciale anti-corruptie unit bij de PG met specifiek mandaat. Verzoeken PG t.a.v. verdachte ambtsdragers direct honoreren (clean government).
  5. Gronduitgiftebeleid: transparantie noodzakelijk en wijzigingen van de wet- en regelgeving.

Het belang van sterke instituten voor succesvolle corruptiebestrijding

  • Een oud-president heeft de Naschoolse Opvang een ‘nyang patoe’ genoemd.
  • Carifesta was begroot voor SRD 17 miljoen en uiteindelijk SRD 34 miljoen.
  • Nu is actueel de Pan American kwestie.
  • Het subcontracten tot een 4e aannemer. Niet zomaar staat Suriname op de 87e plaats en scoort een diepe 4 op de rangschikking van Transparency International.

Girdhari stelde de vraag: “Hoe voorkomen we dat politieke partijen niet in de val lopen van malafide financieerders die hun slag willen slaan?” Je kunt het volgens hem voorkomen door transparantie en nogmaals transparantie. “De financiële stromen van de politieke partijen en de sponsoren dienen inzichtelijk te worden gemaakt. Bij corruptieve handelingen worden regels overtreden. Men vertrapt bewust de regels om enkele te bevoordelen, terwijl de samenleving wordt benadeeld. Staatsmiddelen en staatseigendommen worden misbruikt en oneigenlijk aangewend”, aldus Girhari.

Verder haalde de VES-secretaris aan, dat corruptie ervoor zorgt dat de kloof tussen arm en rijk groter wordt. “Rijken kunnen de steekpenningen betalen en krijgen zaken gedaan, terwijl de armen verder verpauperen.”

 Oliedollars

“Clean politics en policy kan alleen met clean politicians! Politici dragen mensen voor zitting te nemen in de instituten. Het systeem moet ook waterdicht zijn. Als er geen sterke instituten zijn met goed opgeleide en goed betaalde mensen, zullen de oliedollars verdwijnen in de zakken van een kleine groep van mensen die miljardairs zullen zijn, terwijl het overgrote deel van de samenleving zal leven in bittere armoede en sterven in armoede. Corrupte politici zullen niet werken aan het versterken van de instituten, omdat ze een eigen belang dienen. Corruptie belemmert de economische groei door investeringen te bemoeilijken, productiviteit te verlagen en kosten van zaken doen verhogen. Het ontmoedigt bonafide binnenlandse en buitenlandse investeerders, wat leidt tot minder economische activiteit en werkgelegenheid.”

Volgens de Wereldbank is corruptie een obstakel voor sociaal en economische ontwikkeling.

  • Huur van kantoorpanden en auto’s voor hoge bedragen.
  • USD 7.5 miljoen onterecht uitbetaald enz. Dit gaat ten koste van investeringen in je gezondheidszorg, onderwijs, politiezorg, infrastructuur, uitvoeren sociaal programma, enz.

“Er zijn wetenschappelijke macro-economische studies uitgevoerd waarbij de invloed van corruptie op economische groei is gemeten. En de onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat corruptie een significant negatieve invloed heeft op investeringen en dus op de groei van de economie.”

More
articles