Vicepresident Wereldbank bezoekt Suriname

Carlos Felipe Jaramillo, vicepresident van de Wereldbank, heeft recentelijk een werkbezoek gebracht aan ons land en bezocht daarbij president Chandrikapersad Santokhi. Dit bezoek markeert een belangrijk moment in de relatie tussen Suriname en de Wereldbank, waarbij wordt benadrukt, dat de relatie op weg is naar een hoger niveau. De Wereldbank is onder de indruk van de manier waarop Suriname zich uit de financiële crisis aan het werken is en de economie heeft weten te stabiliseren. Als teken van steun biedt de Wereldbank Suriname toegang tot de fondsen van de International Development Association (IDA). Na afronding van het proces om lid te worden van de IDA, kan Suriname rekenen op een zachte lening van maar liefst USD 22.5 miljoen op de lange termijn.

President Santokhi noemde het bezoek van Jaramillo een mijlpaal in de relatie tussen de regering en de Wereldbank, aangezien dit de eerste keer is, dat de regionale vicepresident Suriname heeft bezocht. De Wereldbank financiert reeds verschillende projecten in Suriname, gericht op de infrastructuur en ondernemerschap. Voorbeelden hiervan zijn, het opschonen van het Saramaccakanaal en gunstige leningen voor kleine tot middelgrote ondernemers om de productie te verhogen.

Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën en Planning, legde uit dat de IDA een agentschap van de Wereldbank is, dat toegankelijk is voor landen in kwetsbare posities, zoals eilandstaten of kleine staten met grote risico’s, waaronder Suriname. Suriname heeft een aanvraag ingediend bij de IDA, die momenteel in behandeling is voor goedkeuring. Als de goedkeuring er doorheenkomt, zal Suriname kunnen beschikken over USD 22,5 miljoen voor het eerste jaar, tegen zeer gunstige voorwaarden. Deze leningen worden concessionele leningen genoemd, met een lange looptijd en zeer lage rentetarieven. President Santokhi benadrukte, dat het geld zal worden gebruikt voor de gemeenschap en dat het tijd wordt dat de samenleving de stabiliteit van de economie gaat ervaren. Dit bezoek en de steun van de Wereldbank markeren een belangrijke stap in de economische ontwikkeling van Suriname.

More
articles