Gezondheidszorg boven alles, maar ook die is niet langer gegarandeerd’

‘’Gezondheidszorg en een goede gezondheid gaan boven alles, maar gezondheidszorg is niet langer gegarandeerd als er gelet wordt op de huidige situatie in het binnenland‘’, zegt de districtscommissaris (dc) van het ressort Boven-Suriname, Frits Dinge, tegenover de krant. Momenteel is de gezondheidszorg in het binnenland niet langer gegarandeerd. In het kader hiervan hebben traditioneel gezagdragers een schrijven gericht aan de regering en de dc van het ressort Boven-Suriname. De burgervader zegt het schrijven te hebben doorgestuurd naar het ministerie van Volksgezondheid. ‘’Dit zou in regeringsverband besproken worden, maar wij hebben tot nu toe niet gehoord wat er is bereikt. Als burgervader probeer je het uiterste te doen, maar het ligt aan de regering om in te grijpen‘’, aldus de dc.

Dinge noemt het betreurenswaardig dat de gezondheidszorg in het binnenland een complete ramp wordt.

De Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZ) heeft eerder gezegd dat zij niet meer in staat is personeel te vervoeren naar het binnenland. Ook is het niet gegarandeerd dat patiënten die naar Paramaribo moeten, vervoerd kunnen worden. MZ-directeur Herman Jintie, zei dat de dienst voor dit jaar nog geen exploitatiekosten heeft ontvangen, met als gevolg dat essentiële taken niet uitgevoerd kunnen worden. Jintie en de onderdirecteur Medische Zaken bij de MZ, Maureen van Dijk-Wijngaarde, geven aan dat de MZ schulden heeft bij een luchtvaartmaatschappij. De MZ beschikt niet over de middelen om de schulden te betalen, waardoor de transporten – ook de spoedtransporten – in gevaar komen.  ‘’We kijken uit naar hulp, want nu zijn we gewoon in nachtmerrie gestort. En dit kan niet zo blijven‘’, zegt Dinge.

Extreme droogte

Niet alleen de gezondheidszorg die niet langer gegarandeerd kan worden, zorgt voor problemen in het binnenland, maar ook de aanhoudende droogte, waardoor de waterstand in de rivieren heel laag is. Volgens Dinge dreigt er hierdoor voedselschaarste te ontstaan. ‘’Goederen en diensten, transporten van medicamenten en ook de spoedtransporten, moeten via het water, de rivier dus. Maar nu kunnen die niet plaatsvinden. De binnenlandbewoners moeten hun voeding via het water krijgen, maar dit kan nu niet door de lage waterstand. Ze kunnen ook geen medicamenten krijgen, want transport via de lucht kan ook niet, omdat de MZ schulden heeft bij vliegmaatschappijen‘’, aldus Dinge. De burgervader hoopt dat er spoedig een oplossing komt. ‘’We kijken uit naar hulp, maar die blijft tot nu toe uit.‘’

door Orsilia Dinge

 

More
articles