President geïnformeerd over programma’s en projecten Suriname-India

President Chandrikapersad Santokhi heeft op dinsdag 12 maart 2024 een status update gekregen van het technisch coördinatieteam van de presidentiële stuurgroep Programma’s en projecten Suriname en India. Het gaat om concessionele financieringsprojecten, gemeenschapsontwikkelingsprojecten en Small Grand Development Projects (SGDP) in het kader van de India-CARICOM-samenwerking. De specifieke projecten waarover aan de president gerapporteerd is, zijn: opzet van een chemisch laboratorium op de Faculteit der Wis- en Natuurkundige Wetenschappen op AdeKUS, rehabilitatie van het Roblesplein in Nickerie, ondersteuning ICT-onderwijs op het NATIN en veilige oversteekplaatsen bij het Miranda Lyceum aan de Jaggernath Lachmonstraat.

President Santokhie heeft in januari 2023 tijdens zijn officiële bezoek aan India verschillende projecten besproken met de Indiase regering. Nadat in juni 2023 de Indiase president een tegenbezoek had gebracht aan Suriname, ontstonden er over en weer verschillende toezeggingen en afspraken voor samenwerkingsmogelijkheden. Die besprekingen hebben geleid tot een overvloed aan samenwerkingsafspraken.  Om het een en ander te sturen en te structureren, heeft president Santokhi gemeend om in augustus 2023 een presidentiële stuurgroep in te stellen, bestaande uit alle ministers die MoU’s voor programma’s en projecten hebben lopen met India. De stuurgroep bestaat uit tien ministers, waarvan minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, voorzitter is. Daarnaast zijn ook nog geïnstalleerd een team van adviseurs, een team van technische organisaties en twaalf ondersteunende werkgroepen.

Bij de concessionele financieringsmogelijkheden komen projecten voor die onder de kredietlijn vallen en projecten onder bias credit. Binnen die projecten zijn er een aantal beperkingen gekomen vanwege de schuldherschikking met India. Het land heeft meegewerkt aan schuldherschikking, maar dat betekende wel dat in Suriname een aantal projecten stopgezet moesten worden. “Hetgeen ook is geschied, maar we zijn in goede onderhandeling met India om die projecten weer levend te maken”, zegt Joan Ilahi, voorzitter van het technisch coördinatieteam van de presidentiële stuurgroep Coördinatie bilaterale projecten Suriname-India.

Na het presidentiële bezoek aan India, zijn er toezeggingen gedaan om 19 quick impact projecten te financieren, elk met een waarde van maximaal USD 50.000. Er is daarvoor een umbrella agreement getekend op 10 maart 2023, waarbij elk jaar een cyclus van  projecten uitgevoerd zal worden. Het gaat om de categorie gemeenschapsontwikkelingsprojecten. Hiervoor zijn reeds projecten in uitvoering, waarvan president Santokhi gisteren een status update heeft gekregen. Behalve de update is er een nieuwe cyclus gepresenteerd, en in april gaan vijf nieuwe projecten van start.

Behalve de quick impact projecten is er ook een India-CARICOM-samenwerking, waarbij de agentschappen van de Verenigde Naties in beeld worden gebracht. Deze type projecten worden Small Grand Development Projects genoemd. Suriname vult nu drie van deze projecten in met een totaalbedrag van 1 miljoen USD.

Verder is er de categorie sectorontwikkeling, waarbij de regering van India toezeggingen heeft gedaan aan CARICOM-landen dat er kleine en grootschalige projecten, en kleine en middelgrote sectoren tot ontwikkeling gebracht zullen worden. Suriname heeft drie voorstellen ingediend en is het enige land dat tot nog toe gebruik heeft gemaakt van deze aanbieding. Er is goedkeuring verleend aan Suriname om de passionfruitsector tot ontwikkeling te brengen; er is een bedrag van 1 miljoen USD als schenking aangeboden, plus machines en andere zaken, zoals technische assistentietraining aan de daarvoor in aanmerking komende bedrijven. Er komt binnenkort een scoping mission naar Suriname.

President Santokhi benadrukte dat er gelet moet worden op de duurzaamheid van de projecten en de garantie voor continuïteit. Het team gaat voort met de werkzaamheden. Het is de bedoeling om het eerste project in juli 2024 op te leveren. Over twee maanden zal het staatshoofd opnieuw een update krijgen van het verloop van de werkzaamheden.

More
articles