Subsidiemaatregelen elektriciteit op komst

De regering heeft belangrijke besluiten genomen met betrekking tot het subsidiebeleid voor elektriciteit. Deze zijn het resultaat van intensieve discussies en inspanningen om hervormingen door te voeren die gunstig zijn voor de samenleving. In overeenstemming met het beleid van de regering om subsidies om te vormen en tegelijkertijd kwetsbare groepen en kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) te ondersteunen, zullen de elektriciteitstarieven worden aangepast. Deze aanpassingen zullen gepaard gaan met flankerende maatregelen die de impact op de samenleving moeten verzachten. Huishoudens met een verbruik tot 900 kWh per maand zullen tot en met juni 2024 worden ondersteund met een subsidie van maximaal SRD 400 per maand. Dit betekent dat een grote meerderheid van de verbruikers, namelijk 95%, recht heeft op deze subsidie. Bovendien komen KMO’s die verliezen lijden door de maatregel, in aanmerking voor fiscale voorzieningen, terwijl sociale organisaties steun kunnen aanvragen via de Energie Autoriteit Suriname (EAS).

De regering zal ook streng toezien op prijzen van basisgoederen om inflatie te beheersen en zal samenwerken met staatsbedrijven en de particuliere sector om duurzame energieoplossingen te bevorderen.

Het is van cruciaal belang voor de regering om het welzijn van de samenleving te waarborgen tijdens de transitieperiode. Er zal een uitgebreide mediacampagne worden gelanceerd om burgers te informeren over de genomen maatregelen en om hen aan te moedigen om energiezuinigheid te omarmen en waar mogelijk over te stappen op hernieuwbare energie.

De regering blijft zich inzetten voor een eerlijk en sociaal verantwoord beleid dat de belangen van alle Surinamers behartigt en zal nauwlettend toezien op de uitvoering van deze maatregelen en indien nodig aanpassingen doorvoeren, om ervoor te zorgen dat niemand wordt achtergelaten tijdens deze overgangsperiode.

More
articles