Gevolgen opsporing Bouterse voor zijn NDP

Cedric van Samson, VHP-parlementariër, zegt dat het Openbaar Ministerie niet de indruk had dat de veroordeelde Bouterse, een poging zou wagen om zich te onttrekken aan de opgelegde gevangenisstraf door te vluchten. Hij wijst erop dat Suriname internationaal lid, en dus deel is van verschillende conventies.

Volgens hem zou het vreemd zijn geen rechtshulp te zoeken, met betrekking tot gepleegde moord met voorbedachten rade, om een veroordeelde op te sporen. Van Samson maakt duidelijk dat Ramon Abrahams, ondervoorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) heeft verklaard, dat de man goed is waar hij zich thans bevindt, en dat Bouterse nog steeds de voorzitter is van de partij.

“Ik weet niet hoe dat zich zal moeten verhouden, met eigenlijk democratische principes, waarop een politieke partij zou moeten zijn gestoeld. En dat de voorzitter van de partij zich onttrekt aan een rechterlijk vonnis”, aldus Van Samson. Volgens hem is het onduidelijk wat de boodschap is die Abrahams stuurt naar de samenleving. Ook legde hij de nadruk op de rol van jong en oud, het justitieel deel en de toekomst van Suriname.

Van Samson is de mening toegedaan dat de NDP dan gaat meedoen aan een democratisch proces dat gebaseerd is op alle drie machten (wetgevende, rechterlijke en uitvoerende macht) die toch in stand gehouden moeten worden.

Voorts stelt Van Samson dat Bouterse zich niet wenst te onderwerpen aan één van de genoemde machten en toch nog denkt mee te kunnen doen aan het bestuurlijke en het wetgevende van het land.

‘’Het is vreemd dat de NDP toch daaraan vasthoudt”, aldus Van Samson. Volgens hem zegt dat ook meer over de partij zelf. Ook verwijst hij naar de periode waarin hij deel uitmaakte van de NDP en merkt op dat Bouterse toen verdachte was, maar er geen rechterlijke uitspraak was. “Als mijn vriend verdacht wordt van iets en hij me zegt dat hij het niet heeft gedaan, dan heb ik het recht hem te geloven”, aldus Van Samson.

Echter zei hij, dat als uit een gerechtelijk proces is gebleken, en hij de eerlijke kans heeft gehad om alle ten dienste zijnde rechtsmiddelen te mogen gebruiken, om zijn onschuld te aan te tonen, en hij toch schuldig wordt bevonden, hij zich aan een vonnis dient te onderwerpen.

“Bouterse mijn vriend heeft dat niet kunnen bewijzen, met alle hem ten dienste staande middelen en het besluit van het hof Bouterse schuldig te bevinden, dan moet hij zich bij neerleggen bij de uitspraak van de rechter. Volgens Van Samson hebben de slachtoffers van 8 december niet de kans gehad om hun “rechters te wraken”. Van Samson is van mening dat we ons allemaal daarbij moeten neerleggen, ook de voorzitter van de NDP.

Voorts merkte Van Samson op, dat met betrekking tot de verkiezingen van volgend jaar, de NDP een loyale backing heeft die uit liefde voor de voorzitter voortvloeit. Ook zei hij dat Bouterse een charismatische persoonlijkheid is en met het systeem van landelijke evenredigheid er nog meer mensen op Bouterse zouden kunnen stemmen.

Ook wees hij erop dat NDP-kiezers, disciplinair stemmen. Volgens Van Samson zullen kiezers van de partij niet uit ideologische principes hun stem uitbrengen op de NDP. Echter maakt Van Samson duidelijk, dat voor degenen die wel uit ideologische principes gaan stemmen, zal dat plaatsvinden op basis van hun ideologie, gebaseerd op alle democratische principes, zoals het goed functioneren van de rechterlijke macht, een sterk opererende uitvoerende macht en een democratisch functionerende wetgevende macht.

Volgens hem zullen die kiezers niet stemmen voor een veroordeelde voorzitter van een politieke partij die zich niet onderwerpt aan het vonnis van de rechterlijke macht. Van Samson is de mening toegedaan, dat als Bouterse zich had aangemeld om zijn straf uit te zitten, het volk veel achting voor hem zou hebben gehad, net zoals in het geval van Nelson Madela, Lula da Silva, omdat je als politiek leider laat zien dat je eensgezind bent met het volk.

Want net zoals wet en recht geldt voor eenieder, dat ook het geval voor Bouterse dient te zijn. “Ik denk dat zulks een gewetensvraag zal zijn voor eenieder die naar de stembus gaat”, aldus Van Samson.

More
articles