‘Nieuw minimumloon gaat per 15 maart in’

Wijzigingen in Wet Minimumloon goedgekeurd

In De Nationale Assemblee is op donderdag 29 februari 2024 de Wet Minimumloon door het parlement goedgekeurd met 36 algemene stemmen. De initiatiefwet werd ingediend  op 14 februari 2024 door de Assembléeleden Harriët Ramdien (VHP) en Cedric van Samson (VHP). De commissieleden waren: drs. Mohamed Mohab-Ali (Vz), drs. Soewarto Moestadja, Ramon Koedemoesoe, mr. Patrick Kensenhuis, Henk Aviankoi, Annie Sadi en Radjendrekoemar Debie MSc. Deze initiatiefwet is bedoeld om het minimumloonmechanisme te verbeteren, door enkele aanpassingen te plegen waardoor er een model wordt gecreëerd, dat beter aansluit op de behoeften van zowel de werknemers als de werkgevers. In dit kader wordt de aanvankelijke bedoeling van een permanent mechanisme hersteld, wordt het karakter van het advies in lijn gebracht met de bewezen realiteit en wordt de technische ondersteuning van de Nationale Loonraad ingesteld. minister Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) zal op basis van het advies, een voorstel doen aan de Raad van Ministers om goedkeuring te verwerven.

Na goedkeuring zal het minimumuurloon per beschikking worden vastgesteld en bekend worden gemaakt. Er is verder ook besloten, dat de Loonraad in plaats van tweejaarlijks, nu jaarlijks en wel uiterlijk op 31 december, maar niet later dan 31 maart van het volgende jaar, advies moet uitbrengen over het minimumuurloon.

Dat de Loonraad ondersteund zal worden door een secretariaat waarvan de samenstelling bij Staatsbesluit wordt , wordt ook in de wet opgenomen. Het secretariaat krijgt maximaal 5 deskundigen onder leiding van de secretaris van de Nationale Loonraad. Er is besloten dat de Loonraad  telkens voor zes jaar wordt benoemd. Om de 3 jaar zullen op voordracht van de minister, de vakbeweging en het bedrijfsleven, drie leden van de Loonraad vervangen worden, maar kunnen nog een termijn benoemd worden. De wijziging van de zittingsperiode was een enorm discussiepunt, waarover de leden na discussie een compromis hebben bereikt.

Barkat Mohab-Ali (VHP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, stelde voor om de Loonraad voor de periode van 3 of 5 jaar te benoemen, omdat de personen namens organisaties zitting hebben en soms vervreemd raken van de thuisbasis. De verschillende voorstellen varieerden van 2-5 jaar. Uiteindelijk wilden de initiatiefnemers gaan voor een zittingsperiode van 7 jaar. Terwijl Ramdien zei dat de opgebouwde expertise veel tijd, geld en moeite heeft gekost en niet zomaar weggespoeld mag worden, stelde Van Samson dat afgestapt moet worden van het concept, dat elke nieuwe regering ook experts wisselt. “Factoren die het minimumloon bepalen, zullen hetzelfde blijven, ongeacht gewijzigde beleidsinzichten,” zei hij. Dit voorstel kreeg ook geen ondersteuning. Uiteindelijk is akkoord bereikt over een zittingstermijn van zes jaar.

Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, vroeg om over te gaan tot een sectorale bepaling van het minimum uurloon, omdat de sectoren verschillen. Niet voor elke sector kan hetzelfde minimumloon gelden. Melvin Bouva stelde  voor dat hij het stimuleren van de productie en diversificatie van de economie onvoldoende terugzag en dat de kleine en middelgrote bedrijven, het nu moeilijk hebben. “De mkbs hebben te maken met onstabiele prijzen, stroomtarieven die straks minimaal 50% verhoogd zullen worden, verminderde koopkracht en nu een aangepast minimumuurloon dat een kostprijsverhogende werking zal hebben. Bouva is benieuwd wat het spin-off effect zal zijn en hoe het zit met incentives voor deze bedrijven.

Het huidige minimumuurloon is op basis van de armoedegrens van SRD 7.396 en is vastgesteld op SRD 49,12. Volgens Mac Andrew zal  deze wet bij afkondiging en publicatie, het minimumuurloon uiterlijk op 15 maart 2024 ingaan. Hij  zei dat deze wet cruciaal is, omdat het gaat om de onderkant van de samenleving die overwegend de ontvangers zijn van het minimumloon. “Het doel van het minimumuurloon is sociale bescherming aan werknemers in loondienst, zodat zij een loon verdienen dat acceptabel is. De vaststelling van dit loon betekent dat onder dat loon, geen arbeid verricht mag worden,” aldus Mac Andrew. Tot slot zal de kwestie van voertuigen voor de arbeidsinspectie nog worden aangepakt. Het ministerie hoopt voor dit jaar ook een nieuwe lichting arbeidsinspecteurs te kunnen trainen.

 

More
articles