Geen Arts op RGD-Polikliniek Rust en Werk

Al acht maanden heeft de polikliniek van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) te Rust en Werk in Commewijne geen arts. Voor de bewoners van dit gebied vormt dit gebrek een ernstig probleem, aangezien zij nu verstoken zijn van medische zorg op de RGD-polikliniek.

De bewoners menen dat zij nu telkens de rivier moeten oversteken, wanneer zij medische hulp nodig hebben, met alle ongemakken van dien, ondanks ofschoon er een RGD-polikliniek te Rust en Werk is. Bij ziekte is men genoodzaakt naar Alkmaar aan de rechteroever of elders te gaan. Dit vereist vroeg opstaan om de boot te nemen voor de oversteek, waarbij men vaak lang moet wachten bij aankomst. In ernstige gevallen kunnen patiënten niet direct medische hulp krijgen, en mensen met beperkingen, hebben geen toegang tot noodzakelijke doktersbezoeken. Dokter Rodriques was de laatste arts die beschikbaar was, maar hij moest onverwachts vertrekken en is er sindsdien geen vervanger gekomen. De bewoners hebben vernomen dat het ministerie van Volksgezondheid zijn terugkeer verbiedt.

Het huren van een boot naar de rechteroever kost SRD 3500, wat de bewoners zich niet kunnen veroorloven. Bovendien vinden zij het gevaarlijk  steeds over onveilige bruggen te moeten lopen . Naast deze onhoudbare situatie hebben de bewoners ook te maken met een tekort aan medicijnen.

Hoewel het ministerie van Volksgezondheid op de hoogte is van de situatie, onderneemt het geen actie. Ook de districtscommissaris (dc) van Commewijne, Mohamedsafiek Radjab, is op de hoogte van dit vraagstuk. Dc Radjab zegt dat hij op de hoogte is van de situatie,  hij heeft ook meerdere keren geprobeerd contact op te nemen met de directeur van de RGD om hierover te spreken, echter zonder succes. “Ik wil werken aan een oplossing. Ik kan het niet alleen doen, omdat het een zaak is van de RGD, en als ik geen contact kan krijgen met de desbetreffende instantie, kan er niets worden gedaan,” aldus Radjab.

Rani Nannan Panday, manager medische zaken van de RGD, laat weten dat er weinig mensen wonen in Rust en Werk. Ook is er volgens haar een tekort aan artsen, maar er zal gewerkt worden aan een oplossing voor dit gebied. De zorgsector heeft bovendien te maken met wegtrekkend personeel.

More
articles