Mac Andrew: ‘Er is iets mis op de arbeidsmarkt’

Steven Mac Andrew, minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, heeft gisteren voor de aanvang van de Raad van Ministers vergadering gezegd dat de bestaande disbalans op de arbeidsmarkt is ontstaan, omdat werkzoekenden en werkgevers elkaar niet lijken te vinden. Mac Andrew wees op de impact van verschillende factoren, waaronder het aantal laagopgeleiden in de samenleving, zoals eerder opgemerkt door de voormalige minister van Onderwijs.

Volgens Mac Andrew deed het ministerie een vacatureonderzoek, waaruit is gebleken dat onrealistische verwachtingen en de onwil van werkgevers het gewenste salaris te bieden, bijdragen aan het probleem. Mac Andrew benadrukte dat het evenwicht tussen vraag en aanbod ontbreekt. Verder zei hij dat het niet alleen aan de overheid ligt om dit aan te pakken, maar dat zowel werkzoekenden als werkgevers hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Mensen zullen toch wel realistische verwachtingen moeten hebben en werkgevers zullen ook adequaat moeten betalen, zodat mensen geïntereseerd zijn vacatures in te vullen”, aldus Mac Andrew.

Vervolgens merkte Mac Andrew ook op, dat buitenlandse arbeidskrachten bereid zijn voor lagere bedragen te werken dan Surinamers. Hij benadrukte de noodzaak van strikte naleving van de wet op werkvergunningen en heeft de Arbeidsinspectie gevraagd het toezicht hierop te intensiveren. “Uiteraard is de werkgever met buitenlandse arbeiders verplicht een werkvergunning aan te vragen, hebben ze die niet, dan zullen we overgaan tot het opleggen van boetes”, aldus de bewindsman.

More
articles