Karg: ‘Onze wetten zijn een samenraapsel van carbon copy van verouderde kolonisatie’

In Courtyard by Marriott werd afgelopen vrijdag een discussieavond georganiseerd met als thema: ‘Passie voor Suriname’. Het panel bestond uit mr. Sieglien Burleson, mr. Antoon Karg en apostel Steven Reyme. De inleider van deze discussieavond was mr. Antoon Karg en hij vertelde wat hij als jurist aan den lijve heeft ondervonden. “Onze wetten zijn een samenraapsel van carbon copy van verouderde kolonisatie. De boom van vrijheid kan alleen in bloei blijven door het bloed dat ervoor vergoten wordt”, aldus Karg.

De advocaat zei dit, omdat voor de drie constitutionele documenten van Suriname – die van 1975, 1987 en die van 1992 – er nooit bloed heeft gevloeid en daarom is er volgens Karg ‘’gedachte noch trots in gegaan’’, terwijl voor minder dan een handjevol artikelen geen memorie van toelichting beschikbaar is. “Er is al met al voor alle drie documenten samen niet meer parlementaire geschiedenis beschikbaar, dan dat er voor een gemiddelde jaarbegroting is.

Wij kunnen niet slagen in onze doelen, als we onze doelen niet vaststellen. Niet door spiekwerk van buurlanden. Niet via importideologie van eerstewereldlanden. Niet in reactie op de waan van de dag, angst of gierigheid”, aldus Karg.

Vanwaar wij zijn, wie wij zijn, waar wij heen willen en wie wij hier verwelkomen, zijn volgens Karg vragen die beantwoord moeten worden om ontwikkeling te realiseren. “Passie voor Suriname, het Surinaams maatschappelijk middenveld en de volgende generatie aan Surinaamse politici, hebben daar een rol in te vervullen. Leidend, maar vooral onderzoekend, observerend en luisterend”, aldus Karg.

Met de aankomende verkiezingen in het vooruitzicht, citeerde Karg artikel 386 uit het Wetboek van Strafrecht:

Hij die met het oogmerk om zich of een ander wederrechtelijk te bevoordelen, hetzij door het aannemen van een valse naam of van een valse hoedanigheid, hetzij door listige kunstgrepen, hetzij door een samenweefsel van verdichtsels, iemand beweegt tot de afgifte van enig goed of tot het aangaan van een schuld of het tenietdoen van een inschuld, wordt, als schuldig aan oplichting, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren.

“Elke vijf jaar staan politici in de rij om in een valse hoedanigheid, via listige kunsgrepen en door samenweefsels van verdichtsels, de afgifte van de stem van honderden duizenden kiezers op te halen. Iedereen gaat de inheemsen grondrechten toekennen. Niemand gaat monetair financieren. Niemand gaat met het IMF werken. En dat zijn de heel concrete beloften. We hebben het nog niet over de algemene beloften zoals huisvesting, gratis grond voor alles en iedereen, banen en minder belasting”, aldus Karg.

More
articles