Sommige regeringen denken volgens mr. Jennifer van Dijk-Silos, dat er drugsorganisaties schuilen achter de mennonieten (doopsgezinden). “Een van de namen van de stichtingen die reeds grond in Suriname heeft aangevraagd, heet Togliattie vermogensbeheer en ik moest gelijk denken aan de naam van een crimineel in Europa. Natuurlijk is mijn uitspraak suggestief, maar dat ding moet onderzocht worden”, aldus Jennifer van Dijk-Silos, die een van de sprekers was tijdens de discussieavond ‘Passie voor Suriname’, die afgelopen vrijdag werd georganiseerd in Courtyard by Marriott.
Cocaïnehandel
In 2014 publiceerde InSightcrime een artikel over banden tussen doopsgezinde gemeenschappen en kartels uit Mexico. Deze relatie kreeg toen al internationale aandacht. “Maar hoewel de banden niets nieuws zijn, wijzen de details van de verbinding op een evoluerende relatie.
De laatste ontwikkeling vond plaats op 25 april 2014 toen Jacob Fehr, een lid van de Mexicaanse mennonitische gemeenschap die naar Canada was verhuisd, tot zeven jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens cocaïnehandel, zo meldde CBC News. Fehr maakte naar verluidt zijn derde reis van Chihuahua, Mexico, naar Alberta, Canada voor een kartel, toen hij werd betrapt met twee kilo drugs in zijn auto”, aldus InSightcrime.
InSight-misdaadanalyse
Berichten over mennonieten die samenwerkten met Mexicaanse kartels dateren uit de jaren tachtig, toen leden van de Mexicaanse mennonitische gemeenschap marihuana begonnen te verhandelen in kaas, meubels en banden. In de daaropvolgende zes jaar arresteerden Amerikaanse en Canadese functionarissen tientallen mennonieten vanwege hun betrokkenheid bij drugshandel, en halverwege de jaren negentig werden marihuanaboerderijen ontdekt op doopsgezind grondgebied in Mexico.In 2013 werden zes mennonieten met banden met het Juarez-kartel beschuldigd van drugshandel, omdat ze probeerden marihuana naar de Verenigde Staten en cocaïne naar Canada te brengen. Ze maakten naar verluidt deel uit van een grotere operatie waarbij drie mennonieten in 2012 werden gearresteerd wegens soortgelijke aanklachten. Doopsgezinde gemeenschappen in Belize zijn ook beschuldigd van het aanleggen van clandestiene landingsbanen voor kartels in dit land. Terwijl de meeste meldingen van doopsgezinde drugshandel in de jaren negentig betrekking hadden op marihuana, duiden recente gevallen op een verschuiving naar het vervoeren van cocaïne. Door de geografische afstand en het aantal grensovergangen wordt in Canada voor een kilo cocaïne minstens twee keer zoveel opgebracht als in de Verenigde Staten. De vrees voor kartelgeweld komt voort uit een drugsgeschil in Alberta in 2010, dat resulteerde in een fatale schietpartij. Hoewel zowel de schutter als het slachtoffer de Mexicaanse nationaliteit hadden, vond het misdrijf plaats op Canadees grondgebied en was het verbonden met een doopsgezinde groep in het zuiden van Alberta.
Hoewel geïsoleerde incidenten van kartelgeweld in de Verenigde Staten en Canada niet ongehoord zijn, blijft wijdverbreide aderlating uiterst onwaarschijnlijk. Volgens deskundigen zijn de veelal geïsoleerde woonenclaves, onderlinge geldstromen en vrijstelling van religieuze gemeenschappen van een aantal rapportages en belastingplichten, een aantrekkelijk vehikel voor misbruik door de georganiseerde misdaad. “Onder het mom van vrijheid van religie, een achterban van gelovigen en het verschuilen achter legitieme activiteiten, worden dwangmiddelen en surveillance door autoriteiten, bemoeilijkt en gefrustreerd”, aldus InSightcrime.