Rechter eist aanwezigheid Pakittow en medeverdachte op 2 februari

Op 19 januari 2024 is de behandeling van de strafzaken tegen de verdachten S. Biervliet alias ‘Pakittow’ en A. Ramharak voortgezet door de kantonrechter. De verdachten waren niet aanwezig op de zitting. De zaken stonden voor requisitoir van de officier van justitie. De zaken zouden eerder op 15 december 2023 worden voortgezet, doch in verband met de afwezigheid van de officier van justitie zijn de zaken op die dag uitgesteld. Op de zitting van 19 januari 2024 waren de verdachten afwezig. Na afstemming met hun advocaten en de officier van justitie is besloten om de zaken wederom uit te stellen. De zaken zullen worden voortgezet op 2 februari 2024. Op die dag zal de officier van justitie het requisitoir houden. Aan de advocaten is voorgehouden dat de verdachten op die dag aanwezig dienen te zijn.

Protestactie

In de laatste week van februari 2023 werden 83 personen die betrokken waren bij de geëscaleerde protestactie van 17 februari, voorgeleid bij de officieren van justitie. Deze personen worden onder andere verdacht van poging tot doodslag, diefstal, opruiing, wederspannigheid en vernieling. Naar aanleiding van de protestactie zijn samen met Stephano ‘Pakittow’ Biervliet, nog 113 personen aangehouden, waarvan 30 gelijk zijn heengezonden. Bij de voorgeleidingen zijn 10 jeugdigen heengezonden vanwege het ontbreken van een redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit. Biervliet werd in eerste instantie bij de rechter-commissaris voorgeleid voor onder andere poging tot doodslag, verstoring van de openbare orde, opruiing, openlijke geweldpleging, brandstichting, gekwalificeerde diefstal en zware mishandeling.  Bij de overwegingen zijn onder meer meegenomen de Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 en richtlijnen door de president van de Republiek Suriname gegeven, specifiek gericht op het terugdringen van covid-besmettingen.

Het onderzoeksbelang werd door de rechter-commissaris aanwezig geacht. De raadslieden van Biervliet gingen in hoger beroep tegen het besluit. Biervliet verklaarde bij zijn vrijlating tegenover de media, dat hij de strijd niet zal opgeven. Hij benadrukte dat hij zich zal blijven inzetten en zal blijven opkomen voor land en volk. ‘’Zolang de prijzen in de winkels niet omlaag gaan, zullen wij strijden. Als de president rust wil hebben in het land, dan moet de koers zakken, de prijzen moeten omlaag en de koopkracht moet omhoog‘’, aldus Biervliet. Hij blijft erbij dat hij niets verkeerd heeft gedaan en ook dus niets te maken heeft met de plunderingen en berovingen die tijdens de protestactie op vrijdag 17 februari zijn gepleegd. ‘

’Ik heb ook niet de status van verdachte.’’ Biervliet stelde dat hij tijdens de protestactie bedreigd werd door drie gewapende mannen. De politie was volgens hem niet goed voorbereid. ‘’Er waren nergens politieagenten of militairen te bespeuren toen de zaken geplunderd werden. De mensen die voor plundering en diefstal zijn aangehouden moeten verklaren wie hen heeft gestuurd.

More
articles