Brokopondostuwmeer tot zorgwekkend niveau gedaald

David Abiamofo minister van Natuurlijke Hulpbronnen heeft in De Nationale Assemblee verklaard, dat het waterpeil in het Brokopondostuwmeer door aanhoudende droogte, tot een zorgwekkend niveau is gedaald. Deze droogte is ook opgemerkt in Paramaribo, en omliggende gebieden en in het binnenland. De maand augustus 2023 was de droogste in 14 jaar, september was de droogste in 8 jaar, oktober de droogste maand ooit, november de droogste in 7 jaar en december in 19 jaar. Dit heeft geleid tot een alarmerende daling van het waterniveau in het reservoir. “Er zal naar verwachting een tekort optreden van 35 megawatt aan hydro-energie, wat vervangen zal moeten worden door thermische energie”, aldus Eddy Frankel van Staatsolie.

Volgens hem zal dit resulteren in het verbruik van ongeveer 436.000 vaten dieselolie, wat ongeveer SRD 1,5 miljard zal kosten. “De regering is bezig met het onderzoek van dit kostenplaatje en het daarna vaststellen van het energietarief, aangezien de subsidies op de elektriciteitsvoorziening een zware last vormen op de begroting”, aldus Frankel.

In een van onze dagbladen zei Frankel dat de verwachting is, dat het El Nino-effect tot april van dit jaar zal aanhouden, “en tot die tijd zullen Staatsolie en de Energie Bedrijven Suriname (EBS) alternatieve maatregelen moeten treffen om aan de stroomvoorziening te blijven voldoen”.

More
articles