Ruim 18000 E-ID kaarten nog niet opgehaald door aanvragers

Oude ID-kaarten niet meer geldig

Anastatia Kanapé-Pokie, directeur van het CBB, heeft in het radioprogramma ABC-aktueel verteld dat ruim 18.000 vernieuwde ID-kaarten nog niet zijn opgehaald bij het CBB, en bevestigd dat de oude kaarten vanaf heden niet meer geldig zijn. Tot november vorig jaar was er een hele tijd onvoldoende  ID-materiaal  om de nieuwe kaarten  uit te geven, waardoor er een achterstand ontstond. Voor die periode had het CBB zeker iets meer dan 3000 ID-kaarten  bij de verschillende ID-boots, die door de aanvragers  moesten worden afgehaald.

Volgens Kanapé is er sinds november wederom materiaal, en CBB doet er alles aan om de achterstand in het uitgeven van biometrische identiteitskaarten in te lopen. Er zijn  meer dan 55.000 aanvragen die afgehandeld  moeten worden, waarvan ongeveer 50 procent daarvan al is uitgeprint.

Kanapé benadrukte dat de ID-kaarten die zijn uitgegeven, conform de oude ID-kaartenwet niet meer geldig zijn. Er was een ontheffing daarvoor tot en met december 2023, dus elke ID-plichtige dient vanaf dit jaar de nieuwe E-ID te bezitten. Elke burger ontvangt een SMS-bericht wanneer zijn E-ID af is. Op de website van CBB is er ook een ID-applicatie waar de burgers de status van hun aanvraag kunnen volgen. De burger heeft voor toegang tot die applicatie alleen het ID-nummer en het aanvraagnummer nodig.

“Bij het aanvragen van een ID-kaart krijgt de burger een aanvraagformulier en op dat formulier wordt het aanvraagnummer en ID-nummer genoteerd. Dus zou de burger geen sms hebben ontvangen, dan mag hij dat volgen op de website”, aldus Kanapé.

De Printhouse Suriname kan per dag ongeveer 500 ID-kaarten uitprinten, dus het CBB heeft ongeveer 2 maanden nodig om de achterstand in te lopen en wanneer die is ingelopen kan de burger wel binnen een maand na aanvraag zijn ID-kaart ontvangen.  Het CBB heeft vanaf 22 januari dit jaar langere openingstijden. De 13  geselecteerde ID-boots zijn open tot 17:30 uur en op de zaterdag  van 08:00-17:30 uur om de burgers te faciliteren.

More
articles