Vorswijk: ‘Geen gronden toegewezen aan mennonieten door regering’

Dinotha Vorswijk, minister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), heeft tegenover ABC online gezegd, dat de regering geen gronden heeft toegewezen aan mennonieten. Zij  heeft ook nog geen specifieke aanvragen van mennonieten gezien en afgehandeld. Ook zei Vorswijk dat de grootste oppervlakte van aanvragen die tot nu toe is afgehandeld door deze regering, de aanvraag is van N.V. Havenbeheer van 1500 ha voor een diepzeehaven in Nickerie.

Volgens Vorswijk worden er dagelijks honderden tot duizenden aanvragen ingediend op het domeinkantoor. “Eenieder is vrij om aan te vragen”, aldus Vorswijk. ‘’Die aanvragen zijn er wél, maar ze zijn niet afgehandeld.’’ Vervolgens ging Vorswijk in op vragen met betrekking tot dubbele uitgiften en de maatregelen dit te voorkomen in 2024. Vorswijk benadrukte, dat het ministerie vanaf 1 oktober vorig jaar is begonnen met trainingen aan het personeel van het onderdirectoraat Grondbeleid. Dit moet tot doel hebben het gronduitgiftebeleid te verbeteren. “Het is van groot belang, dat het personeel getraind en opgeleid wordt, waardoor het bekwamer is in de uitvoering van zijn taken”, aldus Vorswijk. Voor wat betreft de stopzetting van investeringen in de diepzeehaven in Commewijne, zei Vorswijk dat er geen sprake is van een dubbele uitgifte.

NGO’s hebben vorig jaar medegedeeld, dat de groep mennonieten reeds over 400 ha grond beschikt in Sipaliwini,  dit is volgens de NGO’s gebleken uit documenten waarin werd  aangegeven dat zij zich moeten verstaan met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De minister van LVV, Prahlad Sewdien, heeft ondertussen verteld dat het ministerie van LVV geen gronden ter beschikking heeft gesteld aan mennonieten en dat ze gronden van derden hebben gekocht.

More
articles