‘Aan wet- en regelgeving voor e-bikes wordt gewerkt’

Bryan Isaacs, directeur Operationele Zaken van het Korps Politie Suriname, heeft tegenover een lokaal medium onthuld, dat er wetgeving komt voor de ontwikkeling die zich voltrekt in ons land  wat betreft e-bikes.  “Er zijn verschillende soorten en categorieën e-bikes. De afdeling Verkeer heeft inmiddels notities en adviezen geschreven, die doorgeleid zijn naar het ministerie van JusPol. Deskundigen van de afdeling Wetgeving van JusPol, zijn nu bezig om de conceptwet te schrijven. De e-bikes moeten sowieso gereguleerd worden”, aldus  Isaacs. Omtrent het project Bromfietscertificering zegt  Isaacs, dat dit iets is van jaren terug. Het project wordt nu geëvalueerd en weer op de agenda geplaatst, om na te gaan wat de verbeterpunten zijn.

In De Nationale Assemblee (DNA) zijn de ontwikkelingen met betrekking tot de e-bikes al een paar keer besproken.  DNA-lid Ronny Asabina vroeg zich af hoe het mogelijk is dat e-bikes geïmporteerd worden, zonder dat er reeds wetgeving daarvoor is. Hij legde dit vraagstuk op het bord van de  minister van Economische Zaken. De e-bikes functioneren net als bromfietsen in het verkeer. Door het gebrek aan wetgeving, hoef je deze tweewielers tot nog toe  niet te registreren bij Justitie, ze hoeven ook niet verzekerd te zijn, terwijl je ook geen helm op hoeft te hebben, tijdens het rijden.

Isaacs zei vervolgens, dat op het gebied van het verkeer het afgelopen jaar in de periode 1 januari tot en met 15 december, er 192 rijbewijzen zijn ingevorderd door de afdeling MSD, voor het overschrijden van de maximumsnelheid. In 2022 ging het om 115 rijbewijzen die werden  ingevorderd. Er zijn de afgelopen periode minder meldingen binnengekomen bij het Command Center. In 2022 ging het om 35.772 meldingen en in 2023 waren het 34.575 meldingen, deze cijfers zijn ten aanzien van alle meldingen ongeacht om welke situatie het gaat, alles wordt genoteerd en gespecificeerd en aan elk einde van het jaar wordt het aantal meldingen gepresenteerd, zodat de politie een beeld heeft om hoeveel meldingen het op jaarbasis gaat.

More
articles