INTERNATIONALE PERS TOONT GROTE INTERESSE
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onlangs bekendgemaakt, het traject van opsporing te hebben ingezet ten aanzien van de veroordeelden in de 8 decemberstrafzaak die zich niet hebben aangemeld bij de strafinrichting, zoals vermeld in de last tot tenuitvoerlegging van vonnissen welke aan alle veroordeelden is uitgereikt op 10 januari 2024. Het gaat in deze opsporing om de veroordeelde gewezen president van de Republiek Suriname, Desiré Delano Bouterse, en ook voormalige lijfwacht van Bouterse, Iwan Dijksteel. Volgens de nieuwswebsite Starnieuws, werd Bouterse op dinsdag 9 januari nog door verschillende mensen gezien. Op die dag heeft hij van 14.00 tot 18.00 uur thuis bij hem op Leonsberg, vergaderd met zijn nieuwe advocatenteam en zijn raadsman Irvin Kanhai, die hem vanaf het begin bijstaat in het 8 decemberstrafproces. Volgens een bericht in de Times of Suriname, zou Bouterse al een maand niet meer in Suriname zijn. Hij zou volgens de krant vermoedelijk via Brazilië naar Venezuela zijn vertrokken. Het bericht was naar onze mening zeer suggestief en inhoudelijk niet op aantoonbare bewijzen gebaseerd. Lokale media trachtten op allerlei manieren nieuws te vergaren waar de ex-legerleider zou kunnen zijn, sommige geruchten waren zelfs zodanig dat het erop leek dat de man gewoon in zijn huis was en dat de zaak zomaar werd opgeblazen. Andere geruchten waren dan weer over het feit dat regeringstoppers hebben meegewerkt om Bouterse te laten vluchten vlak voor zijn aanmelddatum. We kennen allemaal wel het spreekwoord: ‘Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel’. In ieder geval was de status van Bouterse zijn locatie en afwezigheid zeer interessant voor de buitenlandse mediahuizen, want de Telegraaf, NOS, Volkskrant, The Guardian, Reuters en AP, hebben elk een artikel gepubliceerd over de gebeurtenissen en de reportages die zij konden meepikken vanuit onze vrije pers. Wat nu vaststaat, is dat Bouterse door het Hof van Justitie tot 20 jaar gevangenisstraf is veroordeeld, en zich vrijdag niet heeft aangemeld te Santo Boma. Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Benny Brondenstein hebben zich wel aangemeld en zijn sindsdien opgenomen in de ziekenboeg van Santo Boma. Hadden wij iets anders verwacht?
Ondanks dat zij zijn veroordeeld tot 15 jaar cel, zullen deze gedetineerden een andere behandeling krijgen dan andere gevangenen en niemand kan ons van iets anders overtuigen. Daarnaast is de vraag nog steeds waar Bouterse en Dijksteel daadwerkelijk zijn, want zoals we reeds weten, zal niemand buiten een zeer kleine groep op de hoogte zijn van waar Bouterse zich bevindt. Maar tot op heden zijn er geen duidelijke indicaties dat hij het land heeft verlaten. Zijn echtgenote heeft op de bewuste vrijdag, toen Bouterse zich moest aanmelden, meegedeeld aan journalisten, dat haar echtgenoot naar het binnenland is. Waar hij precies is, weet zij niet. Wij vragen ons af, hoe het kan dat zij niet weet waar haar man is. Wij geloven haar niet, en wij denken ook niet dat anderen haar geloven. Ook heeft zij uitspraken gedaan waarbij zij stelde, dat de NDP de verkiezingen zal winnen in 2025, met of zonder Bouterse. Dat is natuurlijk klinkklare onzin.
De NDP zal moeilijk stand houden zonder ‘haar leider’, want naar onze mening, heb je Boutisten in overvloed en minder NDP’ers. Het merk ‘Bouterse’ was het verkooppunt van de NDP, dat anders niet veel verschilt van de ideologie verkondigd door PALU of Nieuw Suriname. Daarnaast hebben Bouterse en de NDP jarenlang geprofiteerd van de bewering weinig te maken te hebben gehad met de moorden, een feit dat nu tot driemaal toe (twee keer door de Krijgsraad en in december bekrachtigd door het Hof van Justitie) in rechte is komen vast te staan. Nog een andere uitspraak van mevrouw Bouterse die op niets sloeg, is dat de rechtszaak tegen haar man een politiek proces is en dat er waarheidsvinding moet worden gedaan. Wij vragen mevrouw Bouterse om geen struisvogel te spelen, want anders waren de 15 slachtoffers op 8 december nooit vermoord ‘op de vlucht’. Ironisch, nu is haar man op de vlucht.